5/10
Składniki:...
fot. Dawid Łukasik

Pączki z winogronami

Składniki:
200 ml wody, 20 dag cukru, 1/2 kg drobnych winogron, sok z cytryny, 1/2 kg mąki, 40 g drożdży, 1 szklanka mleka, 7 żółtek, 100 g cukru pudru, 20 ml likieru amaretto, 100 g masła, laska wanilii, olej do smażenia, szczypta soli

Przygotowanie:
Do garnka przelewamy wodę, zagotowujemy, dodajemy cukier kryształ, gotujemy około 15 minut, co chwilę mieszając. Do syropu wkładamy umyte winogrona, skrapiamy sokiem z cytryny, gotujemy na wolnym ogniu około 5 / 7 minut. Odsypujemy 50 g mąki, łączymy z ciepłym mlekiem i drożdżami, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy żółtka, rozczyn drożdżowy, likier i szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy, do momentu gdy będzie gładkie, lśniące i nie będzie przyklejać się do ścianek naczynia, wówczas dodajemy roztopione masło i ponownie wyrabiamy. Misę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Z ciasta formujemy okrągłe placki, na które nakładamy łyżką wcześniej przygotowane winogrona. Sklejamy brzegi ciasta, formujemy kule, układamy na desce posypanej mąką. Po wyrobieniu całego ciasta pączki przykrywamy, pozostawiamy do wyrośnięcia. W głębokim naczyniu rozgrzewamy olej, smażymy pączki z 2 stron na rumiany kolor. Po wyjęciu odsączamy z tłuszczu. Pączki posypujemy cukrem pudrem połączonym z wanilią.

Monika Bąkowska

6/10
Składniki:...
fot. Maciej Gapinski

Pączki kładzione łyżką

Składniki:
3 szklanki maki, 2 serki waniliowe (2 razy po 125 g), 2 cukry waniliowe, 2 jajka roztrzepane z cukrem waniliowym, 1/2 kostki margaryny (roztopionej), nie cała kostka drożdży, 1 szklanka mleka, odrobina sody

Przygotowanie:
Drożdże rozpuścić w letnim mleku z jednym cukrem waniliowym. Gdy urosną, wlać na mąkę i dodać serek waniliowy, jaja i tłuszcz. Wyrobić łyżką na jednolitą gęstą masę. Jeśli będzie zbyt rzadkie, dodać mąkę, a jeśli zbyt gęste - dolać mleka. Ciasto powinno być takie, jak na racuchy. Dodać 1/3 łyżeczki sody. Zostawić do wyrośnięcia. Następnie kłaść łyżką na gorący tłuszcz. Po usmażeniu przekładać na ręcznik papierowy i po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. Do ciasta i oliwy można dodać łyżkę alkoholu np. wódki, aby ciasto nie piło tłuszczu.

Ewa Kołłątaj

7/10
Składniki:...
fot. Przemysław Świderski

Pączki z ziemniaków

Składniki:
1 kg ziemniaki, 1 kg mąki tortowej, 1 kostka margaryny, jedno całe jajko i 4 żółtka, 10 dag drożdży, 2 łyżki spirytusu i pół szklanki cukru

Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaki zemleć, póki ciepłe posypać rozkruszoną margaryną i drożdżami, dodać cukier i jajka, posypać mąką i wyrobić ciasto. Pączki wyciskać literatką i odstawić je na pół godziny do wyrośnięcia. Smażyć w głębokim oleju. Z podanych produktów wychodzi ok. 60 pączków.

8/10
Składniki:...
fot. Waldemar Wylegalski

Szybkie pączki

Składniki:
kostka półtłustego albo tłustego twarogu(ok 250g), 1 jajko, ok. 1 szklanki mąki pszennej, 1/3 szklanki cukru, 2 łyżeczki cukru waniliowego, szczypta soli, 1 łyżeczka, proszku do pieczenia, olej do smażenia, cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Twaróg mielimy. Równie dobrze można go zmiażdżyć widelcem albo wrzucić do rozdrabniacza - każda opcja jest dobra! W misce rozkłócamy jajko i dodajemy cukier. Dodajemy do jajka mąkę z proszkiem do pieczenia oraz twaróg. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką - powinno nie kleić się nam do rąk. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy niewielkie kulki, które smażymy na głębokim oleju, aż się zarumienią. Gotowe posypujemy cukrem pudrem i zajadamy ze smakiem. Pączki osuszajmy na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu.

Olga Smolec - Kmoch, autorka bloga poczatkujaca-pani-domu.blogspot.com

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Joanna Scheuring-Wielgus w Koninie

Joanna Scheuring-Wielgus w Koninie

W Gdyni wręczono Nagrody im. Macieja Płażyńskiego

W Gdyni wręczono Nagrody im. Macieja Płażyńskiego

Tak kiedyś wyglądała Beata Kozidrak. Zobacz, jak zmieniała się wokalistka ZDJĘCIA

Tak kiedyś wyglądała Beata Kozidrak. Zobacz, jak zmieniała się wokalistka ZDJĘCIA

Zobacz również

Gwiazdy przybywają do Cannes. Są i polskie akcenty

Gwiazdy przybywają do Cannes. Są i polskie akcenty

Oto urocza Klaudia Adamek. To jedna z najpiękniejszych polskich lekkoatletek ZDJĘCIA

Oto urocza Klaudia Adamek. To jedna z najpiękniejszych polskich lekkoatletek ZDJĘCIA