5/7
Cholina to ważny składnik odżywczy, który odgrywa dużą rolę...
fot. NatureFriend/Pixabay

Sięgając po kalafiora możesz wspomóc pracę mózgu

Cholina to ważny składnik odżywczy, który odgrywa dużą rolę w utrzymaniu integralności błon komórkowych, syntezie DNA i wspieraniu metabolizmu. Wpływa także na rozwoju mózgu i produkcję neuroprzekaźników, które są niezbędne do funkcjonowania układu nerwowego. Kalafior i brokuł to najlepsze naturalne źródła choliny.

6/7
Kalafior to bogate źródło witamin, już jedna filiżanka...
fot. sharonang/Pixabay

Jedząc kalafiora możesz uzupełnić niedobry witamin

Kalafior to bogate źródło witamin, już jedna filiżanka surowego warzywa zapewnia dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w 77 proc, witaminę K w 20 proc. i witaminę B6 w 11%. Jest także zasobny w kwas foliowy – pokrywa 14 proc. dziennego zapotrzebowania.

7/7
Odpowiednie gotowanie kalafiora może zmniejszyć jego przykry...
fot. congerdesign/Pixabay

Jak ugotować kalafiora, aby był zdrowy?

Odpowiednie gotowanie kalafiora może zmniejszyć jego przykry zapach i niepożądane działania. Wystarczy wymoczyć go w zimnej wodzie i gotować bez przykrycia. Pomoże też dodanie koperku lub kminku.

Zobacz również

Toyota Yaris Cross 2024. Teraz już tylko z hybrydami

Toyota Yaris Cross 2024. Teraz już tylko z hybrydami

Ford na EKG w Katowicach. Elektromobilność wymaga od nas zmiany podejścia

Ford na EKG w Katowicach. Elektromobilność wymaga od nas zmiany podejścia

Polecamy

Nadchodzi nowe rozszerzenie do kart Pokemon. Zobacz nowości w dodatku Shrouded Fable

Nadchodzi nowe rozszerzenie do kart Pokemon. Zobacz nowości w dodatku Shrouded Fable

Najprostsza pasta jajeczna z awokado. Takie śniadanie dodaje wigoru

Najprostsza pasta jajeczna z awokado. Takie śniadanie dodaje wigoru

Tak żyje i mieszka Majka Jeżowska z futrzakami. Ta kuchnia może ci się nie spodobać!

Tak żyje i mieszka Majka Jeżowska z futrzakami. Ta kuchnia może ci się nie spodobać!