9 z 12
SKŁADNIKI:...
fot. sxc.hu

Karpie w białym sosie

SKŁADNIKI:
żywe karpie o wadze około 1 kg,
cytryna 1 szt
1 kawałek selera
cebula 1 szt
czerwone wytrawne wino 1 kieliszek
piwo ciemne 1 szklanka
cukier 2-3 kostki
1 łyżka oleju.
powidła śliwkowe 1 łyżka
50 g migdałów
50 g pierników
rodzynki 50 g
skórka z cytryny, pieprz czarny
groszek
imbir 1/3 łyżeczki

Przygotowanie:
Żywe karpie należy zabici, krew zebraną wlać do filiżanki, do której wcześniej wyciskamy sok z połowy cytryny. Rybę oczyścić, pokroić na kawałki, posolić i umieścić w chłodnym miejscu na 20 minut.
Następnie umieścić rybę w płaskim garnku i zalać 1/2 litra bulionu, dodać seler pokrojony w słupki, duża cebule, czerwone wytrawne wino, cienko pocięte plasterki skórki z cytryny, czarny pieprz, imbir mielony i sok z połowy cytryny.

Gdy ryba jest już ugotowana , ostrożnie przenieść ja na podgrzany talerz i trzymać w cieple.

Warzywa przetrzeć przez grube sito metalowe, dodać do nich krew karpia, piwo, cukier, powidła śliwkowe, pokruszone pierniki, obrane i posiekane migdały, rodzynki i masło. Sos gotować na małym ogniu przez 10-15 minut, a po schłodzeniu lekko do smaku i zalać gorącą rybę.

Przepis Czytelniczki Beaty Łużyńskiej

10 z 12
Składniki:włoszczyzna, 1 średni karp, sól, biały pieprz do...
fot. mat.prasowe

Karp w galarecie z żółtym serem

Składniki:włoszczyzna, 1 średni karp, sól, biały pieprz do smaku, kilka plastrów żółtego sera natka z pietruszki, żelatyna, cytryna

Przygotowania: Warzywa pokrój w cząstki, rybę podziel na części, zalej wodą, osól, gotuj razem z głową około 20 minut. Następnie wyjmij rybę z wywaru. Wywar przecedź, odmierz jego ilość i zapraw żelatyną wg proporcji na opakowaniu. Dopraw go solą i pieprzem dla smaku.Z plastrów sera wytnij ozdobne kształty: gwiazdki, bałwanki i inne. Ułóż je na dnie półmiska, dodaj listki pietruszki. Obierz rybę z ości i ułóż ją w naczyniu. Całość zalej przestygniętą galaretą. Po wychłodzeniu wyłóż każdą porcję na talerzyk. Karpia w galarecie podawaj z cząstkami cytryny.Dobra rada: Rybę warto obrać i wyczyścić dzień wcześniej, nie zaś tuż przed rozpoczęciem przygotowywania potrawy. Nie należy również przesadzić z przyprawami, bo wtedy zdominują one smak mięsa. Warto dodać, że skropiony cytryną, podany w galarecie karp nie pachnie nieprzyjemnie, co przecież jest znamienne dla ryb słodkowodnych, hodowlanych.

11 z 12
Składniki:...
fot. pixabay.com

Karp w śmietanie

Składniki:
1 sprawiony karp
0,5 l śmietanki (najlepiej kremówki)
1 duża cebula
przyprawa typu vegeta
mała paczka rodzynek
tarta bułka
oliwa do smażenia

Przygotowanie:
karpia pokroić na kawałki i poprzekładać cebulą obraną i pokrojoną w krążki. Zostawić najlepiej na noc w chłodnym miejscu. Następnie wyjąć rybę z cebuli i natrzeć przyprawami. Zostawić na 2 godziny. Potem rybę panierować w tartej bułce i smażyć na oliwie. Usmażoną rybę włożyć do żaroodpornego naczynia, zalać oliwą ze smażenia, śmietaną i posypać rodzynkami. Przykryć i włożyć do piekarnika o temp. 180 st. C na 20 minut.
Przepisy Czytelniczki Wieńczysławy Piórkowskiej

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Zobacz również

Gwałtowne burze w województwie śląskim. Zerwane dachy, podtopienia i powalone drzewa

NOWE FAKTY
Gwałtowne burze w województwie śląskim. Zerwane dachy, podtopienia i powalone drzewa

Strzelanina na parkingu. Policjant ranny po próbie zatrzymania złodzieja WIDEO

AKTUALIZACJA
Strzelanina na parkingu. Policjant ranny po próbie zatrzymania złodzieja WIDEO

Polecamy

Fatalne wieści dla Igi Świątek. Była liderka rankingu WTA zanotuje bolesny spadek

Fatalne wieści dla Igi Świątek. Była liderka rankingu WTA zanotuje bolesny spadek

Świątek traci koronę królowej Paryża. Sabalenka nie zostawiła złudzeń. Iga rozbita

Świątek traci koronę królowej Paryża. Sabalenka nie zostawiła złudzeń. Iga rozbita

Okrutna zbrodnia: oblał żonę i podpalił! Ruszył proces

Okrutna zbrodnia: oblał żonę i podpalił! Ruszył proces