
Muchomor sromotnikowy
To jeden z grzybów, który łatwo może być pomylony z innym - czubajką kanią. Zanim zaczniemy grzybobranie, warto się upewnić, jak rozpoznać trujący grzyb od jadalnego. W czasach, kiedy dzikie rośliny wracają do łask i na nasze stoły, warto znać również te, których jeść nie można, bo są trujące.

Lulek czarny
Często spotykany przy drogach. Zawiera silnie działające rozkurczowo alkaloidy, wysoce toksyczne. Trująca jest cała roślina, zarówno świeża jak i wysuszona. Nasiona mogą mieć działanie narkotyczne, liście i korzeń powodują pobudzenie ośrodkowego układu nerwowego.

Tojad mocny
Tojad to piękna roślina, ale jest równie niebezpieczna. - Jedna z najbardziej niebezpiecznych i najszybciej działających roślin trujących w Polsce. Korzeń (świeży i suszony), świeże kwiaty, liście i nasiona trujące. Zawiera m.in. akonitynę i inne alkaloidy. Wchłania się bardzo szybko z przewodu pokarmowego oraz przez nieuszkodzoną skórę. Działa na ośrodkowy układ nerwowy oraz na serce, wywołując zaburzenia przewodzenia i rytmu – podaje Atlas Roślin. W większych dawkach może prowadzić do śmierci z powodu porażenia ośrodka oddechowego i zakończeń nerwowych włókien mięśniowych.

Zimowit jesienny
Rośnie na wilgotnych, podgórskich łąkach i na południu kraju. Jest podobny do krokusa. Ma szerokie liście i dużą torebkę z nasionami, które tworzy wiosną. W czerwcu liście zasychają, a roślina przechodzi w okres letniego spoczynku. Kwiaty o kolorze białym lub lilaróż wychodzą spod ziemi we wrześniu. Wszystkie elementy tej rośliny są trujące. Może przejściowo uszkodzić wątrobę, powodować obwodowe zaburzenia neurologiczne i zaburzenia termoregulacji, działa na przewód pokarmowy.