
Sól
Nadmierne spożycie soli przyczynia się do rozwoju udarów mózgu, zawałów serca, osteoporozy, raka żołądka, chorób nerek.
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), bezpieczny poziom spożycia wynosi maksymalnie 5 gramów soli dziennie, co odpowiada jednej płaskiej łyżeczce od herbaty.
Kolejne rakotwórcze produkty --->

Alkohol
Szacuje się, że 2 do 4 proc. wszystkich przypadków nowotworów spowodowanych jest pośrednio lub bezpośrednio przez alkohol. Spożycie etanolu zwiększa ryzyko wystąpienia raka jamy ustnej, gardła, przełyku, krtani, wątroby i piersi. Alkohol jest rakotwórczy nawet w małych ilościach!
Kolejne rakotwórcze produkty --->

Słodzone napoje gazowane
Słodzone napoje gazowane zawierają duże ilości fosforanów oraz ogromne ilości białego cukru i związków chemicznych. Często mają w składzie sztuczne aromaty, barwniki i słodziki, które są substancjami rakotwórczymi. Szczególnie groźna jest sacharyna i aspartam.
Kolejne rakotwórcze pokarmy --->

Sztuczne słodziki
Chodzi głównie o aspartam i acesulfam-K. Najnowsze badania wskazują, że sztuczne substancje słodzące nie powinny być uważane za bezpieczny substytut cukru i mogą prowadzić do powstawania nowotworów.