
Biały cukier
Cukier bezpośrednio nie powoduje raka. Jednak przy jego nadmiernym spożyciu, a w konsekwencji otyłości, ryzyko nowotworu wzrasta. Nierafinowany biały cukier obniża także odporność organizmu. Cukry dostarczają nam szkodliwych drożdży jelitowych, toksycznych bakterii i grzybów.
Warto zastąpić biały cukier miodem lub syropem klonowym.
Kolejne rakotwórcze produkty --->

Brudne owoce i warzywa
Nieumyte owoce i warzywa mogą być zanieczyszczone toksycznymi pestycydami. Długotrwały kontakt z pestycydami może zwiększać ryzyko powstawania nowotworów. Jest to szczególnie groźne dla dzieci. Dlatego tak ważne jest dokładne mycie owoców i warzyw.
Kolejne rakotwórcze produkty --->

Ryby hodowlane
Nie wszystkie ryby są zdrowe! Ryby hodowlane są zazwyczaj karmione paszą z antybiotykami, a w ich mięsie występują szkodliwe metale ciężkie i dioksyny, mogące zwiększać ryzyko powstawania nowotworów.
Za najbardziej toksyczne i rakotwórcze ryby uznaje się łososia hodowlanego, flądrę, tuńczyka, pangę i tilapię.
Warto wybierać pstrąga, łososia bałtyckiego lub pacyficznego, sardynki, śledzie z certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa MSC.
Kolejne rakotwórcze produkty --->

Białą mąka
Podczas przetwarzania mąki pszennej, do jej wybielania stosuje się gazowy chlor, który może wpływać na zaburzenia metabolizmu. "Biała mąka" ma wysoki indeks glikemiczny, co znacząco upośledza wydzielanie insuliny oraz powoduje wzrost stężenia glukozy we krwi, a to z kolei zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Łatwiej jest rozwijać się guzom nowotworowym w organizmie, jeśli poziom cukru we krwi jest wyższy.
Istnieją mocne dowody na to, że ładunek glikemiczny (wzrost stężenia glukozy we krwi i insuliny po spożyciu pokarmu) jest przyczyną raka endometrium.
Kolejne rakotwórcze produkty --->