
Najbardziej rakotwórcze produkty
Badania naukowe dokładnie wskazują, których produktów lepiej unikać, jeśli chcemy zachować zdrowie. Czego nie jeść, by nie zwiększać ryzyka zachorowania na nowotwór?
PRZEJDŹ DO GALERII I SPRAWDŹ >>>

Przetworzone mięso i wędliny
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uznała przetworzone mięso za jeden z najbardziej rakotwórczych czynników, równie szkodliwych, co palenie tytoniu i azbest. Takie mięso to głównie boczek, szynka, kiełbasa i parówki.
Obecne w czerwonym mięsie nitraty i nitryty często dodaje się w znaczących ilościach jako konserwanty. Mogą one przyczyniać się do wystąpienia raka jelita grubego, a także innych nowotworów, np. raka trzustki.
Kolejne rakotwórcze produkty --->

Tłuszcze utwardzone
Chodzi o tzw. tłuszcze trans. Podnoszą one poziom cholesterolu we krwi, zwiększając ryzyko miażdżycy. Prowadzą też do powstawania rakotwórczych wolnych rodników.
Tłuszcze trans to przede wszystkim margaryna i oleje roślinne. Zawiera je też wiele przekąsek - chipsy, frytki, krakersy, ciastka.
Jednak obecnie większość produkowanych w Polsce roślinnych margaryn powstaje bez wykorzystania częściowo utwardzonych
olejów roślinnych, o których wiadomo, że są źródłem niekorzystnych dla zdrowia tłuszczów trans.
Kolejne rakotwórcze produkty --->

Smażone potrawy
Proces utleniania tłuszczów wielonienasyconych sprawia, że stają się dla nas niezdrowe, a nawet rakotwórcze! Szczególnie niebezpieczne dla zdrowia jest smażenie na oleju słonecznikowym i kukurydzianym. Należy wybierać oliwę z oliwek, olej kokosowy lub masło.
Kolejne rakotwórcze produkty --->