

Konwalia majowa
Choć wie o tym niewiele osób, to konwalia majowa ma silne toksyczne właściwości - zawiera trującą konwalatoksynę. Zatruć się można poprzez spożycie białych kwiatków, czerwonych owoców, a także liści, kłączy lub nasion. W niektórych przypadkach zjedzenie konwalii, zwłaszcza przez dziecko, może zakończyć się śmiercią.
Objawy zatrucia: ból brzucha, biegunka, nudności i wymioty, osłabienie i senność lub pobudzenie, zaburzenia widzenia, ból głowy, nadmierne ślinienie się, dezorientacja, nieregularny rytm serca, zwolnienie akcji serca, czerwona wysypka na skórze.

Pokrzyk wilcza jagoda
Ma wiele nazw zwyczajowych: wilcza wiśnia, wilcza jagoda, psinki, leśna tabaka, belladonna. Występuje głównie w południowej części kraju, roślina rzadka, objęta ochroną. Wszystkie części rośliny są trujące.
Do zatrucia wilczą jagodą dochodzi zwykle w wyniku zjedzenia jej owoców. Dawka śmiertelna dla osoby dorosłej to 15-20 jagód. Zarówno owoce, jak i liście wilczej jagody zawierają bardzo duże ilości atropiny. Jej działanie na ludzki organizm powoduje porażenia układu nerwowego i zaburzenia widzenia. Zatrucie tą substancją może doprowadzić do śpiączki atropinowej.
Objawy zatrucia: pobudzenie, uczucie suchości w ustach, rozszerzenie źrenic, przyspieszenie oddechu, nudności i wymioty, zaczerwienienie twarzy, wysoka gorączka, zaburzenia wzroku i słuchu, halucynacje, drgawki.

Bluszcz pospolity
Wszystkie części rośliny, a zwłaszcza owoce są trujące dla człowieka, szczególnie dla dzieci. Przyczyną są szkodliwe saponiny działające drażniąco na skórę i spojówki oczu. Kontakt skóry z sokiem komórkowym może wywołać dermatozy objawiające się zaczerwienieniem skóry, uczuciem świądu i wysypką
Objawy zatrucia: pieczenie w ustach i gardle, biegunka, skurcze, halucynacje, odrętwienie zatrzymanie oddechu.