
Postaw na domowe wyroby
Domowe wędliny często lądują na naszych stołach. Może warto spróbować przyrządzić je samemu?

Szynka parzona
Aromatyczna szynka peklowana to rarytas nie tylko na niedzielny obiad, ale także propozycja wędliny do codziennych kanapek. W pierwszym etapie szynka musi poleżeć w zimnej solance z cukrem i przyprawami ok. 4 dni. Część solanki można wykorzystać do nakłucia mięsa strzykawką. Następnie należy opłukać mięso, wrzucić do wrzątku i gotować przez kwadrans.

Drobiowa z szynkowara
Fani delikatnego mięsa mogą postawić na kurczaka lub indyka. Przygotowana wędlina sprawdzi się w wielu dietach, na kanapce albo w jadłospisie dzieci. Mięso bez skóry należy pokroić w kawałki, wymieszać z peklową solą, żelatyną, łyżką miodu i wybranymi przyprawami. Taka mieszanka musi poleżeć dobę w lodówce. Następnie uformowany zbity blok trafia do szynkowara. Czas parzenia mięsa to 2-3 godziny w zależności od wielkości.

Suszone może być dobre
Porcję schabu czy innego typu mięsa należy oczyścić, zasypać cukrem i trzymać w lodówce 24 godziny. Następnego dnia opłukać, natrzeć solą i wstawić na kolejną dobę. Kolejnym krokiem jest doprawienie. Oczyszczony z solanki schab należy natrzeć majerankiem, pieprzem i czosnkiem, włożyć do pończochy lub siatki wędliniarskiej, dokładnie zawiązać i umieścić w przewiewnym miejscu na 2 tygodnie.