1 z 10
Przewijaj galerię w dół
Andrzejki to czas wróżb. W ten jeden dzień w roku niemal...
fot. Pixabay

Andrzejki to czas wróżb. W ten jeden dzień w roku niemal wszyscy w domach bawimy się magią, chcąc z przymrużeniem oka poznać swą przyszłość...

2 z 10
500 g mąki pszennej, 500 g pieczarek, 1 cebula, zioła...
fot. Pixabay

Pierogi z wróżbą

500 g mąki pszennej, 500 g pieczarek, 1 cebula, zioła prowansalskie, sól morska, pieprz, natka pietruszki, olej roślinny, 1 opakowanie drożdży suchych, 180 ml śmietany 18 proc.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki ucieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy około 2 łyżek oleju i dodajemy pokrojoną cebulę. Po około 3-5 minutach dodajemy pieczarki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do farszu. Smażymy tak długo, aż zredukujemy wodę, którą puszczą pieczarki. Odstawiamy do wystudzenia. Na stolnicę wsypujemy mąkę. Dodajemy suche drożdże i szczyptę soli i mieszamy. Z mąki tworzymy kopczyk i robimy w środku dołek. Masło kroimy na małe kawałki i dodajemy do ciasta. Do środka kopczyka z mąki wlewamy śmietanę i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy je ściereczką i nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na stolnicy posypanej mąką. Rozwałkowane ciasto posypujemy obficie ziołami prowansalskimi i wałkujemy. Zioła zostaną wciśnięte w ciasto i nie będą się osypywać. Szklanką lub foremką do ciastek wycinamy kształt pierogów. Na środku każdego kółeczka układamy farsz lub zwiniętą karteczkę z wróżbą i dokładnie zlepiamy brzegi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. C 20-25 minut.

3 z 10
1 cukinia (duża), 2 jajka, 1 łyżka mleka, 100 g bułki...
fot. Pixabay

Frytki z cukinii

1 cukinia (duża), 2 jajka, 1 łyżka mleka, 100 g bułki tartej, 100 g sera typu parmezan, sól, pieprz
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Cukinię (1 dużą lub 2 średnie) pokrój w małe łódeczki. Jajka wbij do miski, dodaj mleko, sól i pieprz. Dodaj cukinię i wymieszaj. W oddzielnej misce przygotuj panierkę: wymieszaj bułkę tartą i ser, a następnie każdą frytkę obtocz w panierce i wykładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz do zarumienienia przez 20 minut. (www.winiary.pl x 2)

4 z 10
3 placki tortilli, 3 serki smakowe (np. pieczarkowy,...
fot. Fot. MSM Mońki

Smakowe tortille

3 placki tortilli, 3 serki smakowe (np. pieczarkowy, paprykowy, szczypiorkowy), sałata strzępiasta czerwona i zielona, pieczarki świeże, szynka, szczypior
Każdy placek tortilli posmarować innym serkiem smakowym. Na serek położyć ulubione dodatki i ciasno zwinąć. Pokroić w trzycentymetrowe krążki i ułożyć na półmisku.

Pozostało jeszcze 5 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Zawiercie zagra o Puchar Europy! W polskim półfinale podniosło się ze stanu 0:2

Zawiercie zagra o Puchar Europy! W polskim półfinale podniosło się ze stanu 0:2

Wsiadł do windy, która nagle...urwała się i runęła z trzeciego piętra. Cud, że żyje

NOWE FAKTY
Wsiadł do windy, która nagle...urwała się i runęła z trzeciego piętra. Cud, że żyje

Śląsk urwał punkty Jagiellonii. Ostatni mecz Ekstraklasy we Wrocławiu

Śląsk urwał punkty Jagiellonii. Ostatni mecz Ekstraklasy we Wrocławiu

Zobacz również

Wsiadł do windy, która nagle...urwała się i runęła z trzeciego piętra. Cud, że żyje

NOWE FAKTY
Wsiadł do windy, która nagle...urwała się i runęła z trzeciego piętra. Cud, że żyje

Biały Dym Polaka, Szczęsny bohaterem parady mistrzów [ZDJĘCIA, WIDEO]

O TYM SIĘ MÓWI
Biały Dym Polaka, Szczęsny bohaterem parady mistrzów [ZDJĘCIA, WIDEO]