1 z 10
Przewijaj galerię w dół
Andrzejki to czas wróżb. W ten jeden dzień w roku niemal...
fot. Pixabay

Andrzejki to czas wróżb. W ten jeden dzień w roku niemal wszyscy w domach bawimy się magią, chcąc z przymrużeniem oka poznać swą przyszłość...

2 z 10
500 g mąki pszennej, 500 g pieczarek, 1 cebula, zioła...
fot. Pixabay

Pierogi z wróżbą

500 g mąki pszennej, 500 g pieczarek, 1 cebula, zioła prowansalskie, sól morska, pieprz, natka pietruszki, olej roślinny, 1 opakowanie drożdży suchych, 180 ml śmietany 18 proc.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki ucieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy około 2 łyżek oleju i dodajemy pokrojoną cebulę. Po około 3-5 minutach dodajemy pieczarki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do farszu. Smażymy tak długo, aż zredukujemy wodę, którą puszczą pieczarki. Odstawiamy do wystudzenia. Na stolnicę wsypujemy mąkę. Dodajemy suche drożdże i szczyptę soli i mieszamy. Z mąki tworzymy kopczyk i robimy w środku dołek. Masło kroimy na małe kawałki i dodajemy do ciasta. Do środka kopczyka z mąki wlewamy śmietanę i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy je ściereczką i nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na stolnicy posypanej mąką. Rozwałkowane ciasto posypujemy obficie ziołami prowansalskimi i wałkujemy. Zioła zostaną wciśnięte w ciasto i nie będą się osypywać. Szklanką lub foremką do ciastek wycinamy kształt pierogów. Na środku każdego kółeczka układamy farsz lub zwiniętą karteczkę z wróżbą i dokładnie zlepiamy brzegi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. C 20-25 minut.

3 z 10
1 cukinia (duża), 2 jajka, 1 łyżka mleka, 100 g bułki...
fot. Pixabay

Frytki z cukinii

1 cukinia (duża), 2 jajka, 1 łyżka mleka, 100 g bułki tartej, 100 g sera typu parmezan, sól, pieprz
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Cukinię (1 dużą lub 2 średnie) pokrój w małe łódeczki. Jajka wbij do miski, dodaj mleko, sól i pieprz. Dodaj cukinię i wymieszaj. W oddzielnej misce przygotuj panierkę: wymieszaj bułkę tartą i ser, a następnie każdą frytkę obtocz w panierce i wykładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz do zarumienienia przez 20 minut. (www.winiary.pl x 2)

4 z 10
3 placki tortilli, 3 serki smakowe (np. pieczarkowy,...
fot. Fot. MSM Mońki

Smakowe tortille

3 placki tortilli, 3 serki smakowe (np. pieczarkowy, paprykowy, szczypiorkowy), sałata strzępiasta czerwona i zielona, pieczarki świeże, szynka, szczypior
Każdy placek tortilli posmarować innym serkiem smakowym. Na serek położyć ulubione dodatki i ciasno zwinąć. Pokroić w trzycentymetrowe krążki i ułożyć na półmisku.

Pozostało jeszcze 5 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Grosicki zagrał ostatni raz! Całus od Bednarka, Lewandowski paradował w koszulce

Grosicki zagrał ostatni raz! Całus od Bednarka, Lewandowski paradował w koszulce

Miały być tanie pociągi do Berlina. Ale nie ruszą. Flix tłumaczy dlaczego

Miały być tanie pociągi do Berlina. Ale nie ruszą. Flix tłumaczy dlaczego

Pierwszy trener Świątek z ważnym apelem. "Pamiętajmy, że Iga jest tylko człowiekiem"

TYLKO U NAS
Pierwszy trener Świątek z ważnym apelem. "Pamiętajmy, że Iga jest tylko człowiekiem"

Zobacz również

Piękny wolej Casha ucieszył Stadion Śląski. Polska ukąsiła Mołdawię

Piękny wolej Casha ucieszył Stadion Śląski. Polska ukąsiła Mołdawię

Te kwiaty trzeba mieć. Ozdobią ogród i balkon aż do jesieni

Te kwiaty trzeba mieć. Ozdobią ogród i balkon aż do jesieni