
Andrzejki to czas wróżb. W ten jeden dzień w roku niemal wszyscy w domach bawimy się magią, chcąc z przymrużeniem oka poznać swą przyszłość...

Pierogi z wróżbą
500 g mąki pszennej, 500 g pieczarek, 1 cebula, zioła prowansalskie, sól morska, pieprz, natka pietruszki, olej roślinny, 1 opakowanie drożdży suchych, 180 ml śmietany 18 proc.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki ucieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy około 2 łyżek oleju i dodajemy pokrojoną cebulę. Po około 3-5 minutach dodajemy pieczarki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do farszu. Smażymy tak długo, aż zredukujemy wodę, którą puszczą pieczarki. Odstawiamy do wystudzenia. Na stolnicę wsypujemy mąkę. Dodajemy suche drożdże i szczyptę soli i mieszamy. Z mąki tworzymy kopczyk i robimy w środku dołek. Masło kroimy na małe kawałki i dodajemy do ciasta. Do środka kopczyka z mąki wlewamy śmietanę i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy je ściereczką i nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na stolnicy posypanej mąką. Rozwałkowane ciasto posypujemy obficie ziołami prowansalskimi i wałkujemy. Zioła zostaną wciśnięte w ciasto i nie będą się osypywać. Szklanką lub foremką do ciastek wycinamy kształt pierogów. Na środku każdego kółeczka układamy farsz lub zwiniętą karteczkę z wróżbą i dokładnie zlepiamy brzegi. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 st. C 20-25 minut.

Frytki z cukinii
1 cukinia (duża), 2 jajka, 1 łyżka mleka, 100 g bułki tartej, 100 g sera typu parmezan, sól, pieprz
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Cukinię (1 dużą lub 2 średnie) pokrój w małe łódeczki. Jajka wbij do miski, dodaj mleko, sól i pieprz. Dodaj cukinię i wymieszaj. W oddzielnej misce przygotuj panierkę: wymieszaj bułkę tartą i ser, a następnie każdą frytkę obtocz w panierce i wykładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz do zarumienienia przez 20 minut. (www.winiary.pl x 2)

Smakowe tortille
3 placki tortilli, 3 serki smakowe (np. pieczarkowy, paprykowy, szczypiorkowy), sałata strzępiasta czerwona i zielona, pieczarki świeże, szynka, szczypior
Każdy placek tortilli posmarować innym serkiem smakowym. Na serek położyć ulubione dodatki i ciasno zwinąć. Pokroić w trzycentymetrowe krążki i ułożyć na półmisku.