
Zapiekane kanapeczki
bagietka pełnoziarnista, oliwa, 100 g rukoli, 2 gruszki, 225 g sera halloumi, łyżka masła klarowanego, garść orzechów włoskich, kilka łyżeczek konfitury z borówek
Bagietkę pokroić pod skosem. Polać odrobiną oliwy i ułożyć na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia. Ser halloumi pokroić w plastry i usmażyć na maśle z obydwu stron na złoty kolor. Gruszki umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na plasterki. Na grzankach ułożyć gruszki oraz ser, wstawić na około 5-10 minut do piekarnika (180 st. C). Po wyjęciu posypać świeżą rukolą i posiekanymi orzechami, można też dodać konfiturę z borówek. (www.eisberg.pl)

Łódeczki salami z czarnymi oliwkami lub Żaglówki z salami
salami w pomidorach, kilka łyżek twarogu, ząbek czosnku, kilka gałązek szczypioru, kilka czarnych oliwek, kilka pomidorków koktajlowych, sól, pieprz do smaku
Twaróg doprawiamy solą i pieprzem. Obieramy ząbek czosnku i bardzo drobno kroimy, dodajemy do twarogu. Wszystko mieszamy. Na cienki plaster salami nakładamy łyżeczkę twarogu, dodajemy czarną oliwkę i dekorujemy szczypiorem. Składamy plaster salami na pół. Do uzyskania lepszej kompozycji smakowej całość możemy udekorować pomidorem koktajlowym i podać z marynowanymi szparagami i serem pleśniowym.
salami, bagietka, czarne oliwki, ser pleśniowy, serek
Bagietkę kroimy na małe kromki, każdą smarujemy serkiem. Na wykałaczkę nadziewamy brzeg plasterka salami, kawałek sera pleśniowego, oliwkę i „zamykamy” drugim brzegiem salami. Tak aby ser pleśniowy i oliwka znalazły się w środku. Tak przygotowany „żagiel” wbijamy w kromkę bagietki. (www.pekpol.pl x 2)

Tartinki z musem
50 g fileta z łososia, 100 g twarogu wiejskiego tłustego, 3 pomidory suszone w zalewie olejowej, 100 ml słodkiej śmietanki, 8 pomidorków koktajlowych, 1 ząbek czosnku, krewetki tygrysie, 3-4 gałązki koperku, 8 kromek pieczywa żytniego tostowego lub innego ulubionego, 1 łyżeczka masła, sól i pieprz
Filet z łososia poddusić na maśle przez ok. 5-6 minut, a następnie wystudzić. Twaróg wyłożyć do miseczki, dodać pomidory suszone, słodką śmietankę, czosnek oraz sól i pieprz. Dodać wystudzonego łososia i wszystko dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Z pieczywa wyciąć małą szklanką krążki, na każdy wyłożyć mus i wszystkie udekorować krewetkami, pomidorkami koktajlowymi i koperkiem.

Roladki twarogowe
500 g twarogu wiejskiego, sól, dodatki np.: prażona cebulka, szczypiorek, koperek, papryka słodka lub ostra, suszone lub świeże zioła, uprażone ziarna sezamu, orzeszki zmielone
Twaróg doprawić solą i wyrobić. Uformować wałek gruby na około 6 cm i ułożyć go na brzegu szerokiej folii spożywczej. Rozpłaszczyć dłonią na ok. 1 cm i wyrównać nożem brzegi. Na brzeg wyłożyć np. posiekane zioła, a obok pas np. zmielonych orzeszków i pomagając sobie folią, całość zrolować. Rozwinąć, posypać z każdej strony kolejnym składnikiem i ponownie zawinąć pozostawiając folię owiniętą wokół sera. Tak przygotowaną rolkę włożyć na kilkanaście minut do zamrażarki, po czym wyciągnąć i ostrym nożem pociąć na krążki. (piatnica.com.pl x 2)