
Pizze na patyku
Ciasto na pizzę: 15 g świeżych lub 7g suszonych drożdży, 120 ml ciepłej wody, łyżeczka cukru, 200 g mąki pszennej, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soli. Dodatki: 100 g małych plasterków salami, ketchup, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 łyżeczka oregano, semolina, listki bazylii
Drożdże rozrabiamy z ciepłą wodą, cukrem i łyżką mąki. Zakrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Gdy zaczyn będzie gotowy, dodajemy pozostałą mąkę, oliwę i sól, wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie odklejać się od ścianek miski. Zakrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie namaczamy patyczki do szaszłyków, by nie przypaliły się w piekarniku. Piekarnik rozgrzewamy do 230°C. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy na oprószonym mąką blacie, wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 30 x 25 cm. Smarujemy całą powierzchnię ketchupem, oprószamy równomiernie ziołami. Kroimy w pasy o szerokości 3 cm. Każdy pasek składamy wzdłuż na pół. Na każdy patyczek, w regularnych odstępach, nabijamy po pięć złożonych w ćwiartki plasterków salami. Oplatamy patyczki z wędliną paskami pizzy. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem, oprószamy semoliną. Pieczemy przez około 10 minut, podajemy z ketchupem i świeżymi listkami bazylii. (roleski.pl)