
W odróżnieniu od kawy, która dostarcza krótkotrwałego zastrzyku energii, napój z suszonych liści i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego działa dłużej. Yerbę pije się ze specjalnego naczynka przez specjalną rurkę. W akcesoria i samą yerba mate można się zaopatrzyć m.in. w większości sklepów ze zdrową żywnością.
Zobacz też:
Sałatka z kurczakiem. Najlepsze przepisy

Indiańska legenda mówi, że ludzkość zawdzięcza yerbę boginiom Chmur i Księżyca. Podczas wizyty na ziemi obie zostały zaatakowane przez jaguara. Na szczęście w ich obronie stanął pewien Indianin, a boginie w podzięce poczęstowały go pobudzającym napojem.
Europejczycy właściwości naparu z suszonych liści i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego poznali również dzięki duchownym. Popularny w Ameryce Południowej napój docenili jezuici, którzy już w XVII wieku zaczęli zakładać na kolonizowanym kontynencie plantacje ostrokrzewu.
Zobacz też:
Sałatka z kurczakiem. Najlepsze przepisy

Zestaw do picia yerby składa się ze specjalnego naczynka zwanego matero, oraz bombilli - rurki z sitkiem.
Naczynko jest na ogół wykonane z tykwy lub drewna, przed pierwszym użyciem jego wnętrze należy wysmarować tłuszczem - masłem bądź olejem, aby je uszczelnić.
Zobacz też:
Sałatka z kurczakiem. Najlepsze przepisy

Rodzajów yerby jest wiele, podobnie jak sposobów jej przyrządzania. Niektórzy uważają, że do naczynia powinno się sypać siedem łyżek yerby, zalewając je później siedem razy. Znacznie praktyczniej jest jednak wsypać dwie łyżki i zalać je gorącą, ale nie wrzącą wodą. Napojem można się delektować po ok. 5 minutach.
W odróżnieniu od kawy, yerba gwarantuje bardziej długofalowy przypływ energii. Fusy z jednego naparu można zalać po raz drugi.
Zobacz też:
Sałatka z kurczakiem. Najlepsze przepisy