
CZEKOLADA
Nagła ochota na czekoladę, szczególnie gorzką, może wskazywać na niedobory MAGNEZU.
Magnez jest składnikiem odżywczym, który uspokaja nasz organizm - niweluje skurcze, pozytywnie wpływa na sen i zmniejsza poziom zmęczenia. Jego największe niedobory występują wśród mieszkańców krajów uprzemysłowionych.

SER
Apetyt na ser może być objawem niedoboru KWASÓW TŁUSZCZOWYCH.
Najbardziej potrzebne organizmowi kwasy tłuszczowe to omega-3 i omega-6, które znajdziemy przede wszystkim w rybach. Zdrowe tłuszcze nienasycone występują także m.in. w orzechach i awokado.

MAKARON I PIECZYWO
Apetyt na makarony i pieczywo może wskazywać na niedobory AZOTU.
Azot buduje naszą odporność oraz ma działanie rozkurczające. Fizyczną oznaką jego braku mogą być wypadające włosy. Dobrym źródłem azotu jest nabiał, a także ryby, orzechy i nasiona soi.

OGÓRKI
Nagła chęć na ogórki może oznaczać, że brakuje nam ELEKTROLITÓW.
Elektrolity to rozpuszczalne w wodzie jony soli, które odpowiadają za przewodzenie prądu elektrycznego w organizmie - niezbędnego do regulowania życiowych funkcji. Wśród elektrolitów znajdziemy sód, którego źródłem są m.in. ogórki kiszone, ryby, oliwki i ser żółty. Ogórki dodatkowo zawierają dużo wody, bez której funkcjonowanie elektrolitów nie jest możliwe.