1 z 6
Przewijaj galerię w dół

fot. unsplash.com/Lewis Wilson
Każda rozsada, niezależnie od sposobu jej przygotowania, powinna być przed sadzeniem zahartowana, a w dniu sadzenia obficie podlana.
2 z 6

fot. unsplash.com/Tom Jur
Aby w połowie maja mieć własną gotową rozsadę, nasiona wysiewamy np. w szklarni w końcu marca – początku kwietnia. Do siewu należy używać wyłącznie zdrowego materiału siewnego.
3 z 6

fot. unsplash.com/VD Photography
Odmiany pomidorów pod względem wysokości roślin dzielimy na karłowe (do 60 cm) i wysokie (powyżej 60 cm).
4 z 6

fot. unsplash.com/Janko Ferlič
Jeśli warunki w danym rejonie sprzyjają, można rozsadę sadzić wcześniej, niż w połowie maja zdarza się to już pod koniec kwietnia. Rozsadę na późniejsze zbiory można sadzić nawet na początku czerwca.