1 z 9
Przewijaj galerię w dół

fot. Krzysztof Kapica
Przepis na około 15 rogali świętomarcińskich
Okazuje się, że przygotowanie rogali w domu wcale nie jest takie trudne. Zobacz oryginalny przepis na prawdziwe rogale świętomarcińskie.
2 z 9

fot. Robert Woźniak
Nadzienie rogala świętomarcińskiego
Składniki na nadzienie rogala świętomarcińskiego:
1/2 szklanki białego maku
1/2 szklanki okruchów biszkoptowych
1/2 szklanki cukru
60 g orzechów
60 g rodzynek
200 g margaryny
5 ml aromatu migdałowego
3 z 9

fot. Robert Woźniak
Ciasto rogala świętomarcińskiego
Składniki na ciasto rogala świętomarcińskiego:
2-2,5 szklanki mąki
1 jajko
1/4 kostki drożdży (12,5 g)
2 łyżki cukru
1/2 szklanki ciepłego mleka
2 łyżki oleju
1 płaska łyżeczka soli
około 200 g zmrożonej margaryny do wałkowania
4 z 9

fot. ROBERT WOZNIAK
Lukier rogala świętomarcińskiego
Składniki na lukier:
150 g cukru pudru
4 łyżki mleka
2-3 krople aromatu cytrynowego