
Przygotowanie nadzienia
Przygotowanie nadzienia rogala świętomarcińskiego:
Mak należy opłukać wodą, zaparzyć i odstawić na godzinę. Następnie odsączyć i dwukrotnie zmielić. Orzechy podsuszyć w piekarniku i drobno posiekać. Do maku dodać cukier i margarynę, dusząc na małym ogniu. Gdy masa będzie ciepła, dodać orzechy, rodzynki i aromat migdałowy. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do wystygnięcia.

Przygotowanie ciasta
Przygotowanie ciasta rogala świętomarcińskiego:
Przesiać mąkę. Do ciepłego mleka dodać drożdże, cukier, sól i mąkę, pozostawić na kilka minut. Następnie do mąki dodać drożdże z mlekiem, cukier, sól oraz roztrzepane jajko. Mieszać, aż powstanie gęsta masa, dodać olej i wyrabiać ciasto. Pozostawić w lodówce na kilka godzin. Następnie rozwałkować, smarować zamrożoną margaryną i składać ciasto na trzy części, powtarzając proces kilkukrotnie, aby uzyskać 12-16 warstw. Odłożyć ciasto do lodówki na noc.

Formowanie rogali
Formowanie rogali świętomarcińskich:
Potrzebne będą ciasto, masa makowa, jajko roztrzepane z wodą. Cienko rozwałkować ciasto, pokroić na trójkąty. Nałożyć masę makową, zawinąć i naciąć, formując rogale.

Pieczenie rogala świętomarcińskiego
Posmarować jajkiem z wodą i piec 30-35 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wystudzić, polukrować i posypać orzechami.