
Pomidor
Na talerzu wyglądają tak przyzwoicie i zwyczajnie, a w czasach konkwistadorów uważano je za "demona budzącego smoka seksu". Cnotliwe kobiety nie jadały ich wówczas wcale! Te mniej cnotliwe - bardzo chętnie (umówmy się, jeżeli byłoje na to stać, bo nieprędko trafiły pod strzechy). W czasach Ludwików francuscy kochankowie nazywali je pomme d;amour czyli jabłkami miłosci.Sam fakt, że zajął się nimi w swoich badaniach nawet... Freud (uznał je za warzywo wyjątkowo podniecające) o czymś świadczy. Na walentynkowy wieczór najlepsza będzie prosta sałarka, np. caprese czyli plastry pomidowa poprzekładane plastrami mozzarelli lub kawałkami buraty, udekorowane listkami świeżej bazylii, polane oliwą i spryskane octem balsamicznym. Prosto do celu!

Rukola
Ostra, pikantna -r ukola jest uznawana za afrodyzjak już od I wieku naszej ery. Była znana i stosowana w starożytnym Rzymie. Według starych zapisów dzięki jej właściwościom kochankowie łatwo rozbudzali pożądanie. Ponadto rukola zapewniała płodność, a nawet leczyła impotencję. Rzymianie bardzo cenili tę roślinę. Współcześnie stosowana jest przede wszystkim w mieszankach sałat, chociaż najlepiej smakuje i ma najpotężniejsze moce w formie mikrolisków, na które moda zapanowała w ostatnich latach. Cóż, przed walentynkową kolacją już nie zdążymy ich wyhodować w doniczce, wystarczy jednak, że sypniemy rukoli do zwyczajnej sałatki...

Szparagi
Cieszyły się od wieków opinią jednego z najskuteczniejszych afrodyzjaków. Jednak współcześni badacze dowiedli, że warto je jeść nie tylko w trosce o sily witalne w łóżku. Szparagi, podobnie jak por czy cebula to roślina należąca do rodziny liliowatych, pochodząca z Azji Mniejszej i wschodniej części Morza Śródziemnego, w Polsce znane były od XVIII wieku. W czasach renesansu Włosi i Anglicy doceniali je za delikatną konsystencję i niepowtarzalny smak, a przede wszystkim za właściwości zdrowotne. Podobnie jak Chińczycy, którzy szparagami leczyli zapalenie stawów. Rosjanie doustnie podawali je na choroby nerek i układu krążenia, na ich bazie przyrządzali też maści na stany zapalne skóry. Z kolei, w Meksyku szparagi stosowane były jako środek na arytmię i nadciśnienie. I na tym nie koniec pro zdrowotnych właściwości tych delikatnych, zielonych warzyw.
Dla dbających o linię, przyszłych mam i nie tylko
Szparagi są idealne dla każdego, kto jest na diecie redukcyjnej. To bowiem jedno z najmniej kalorycznych warzyw – 100 gram to niecałe 20 kalorii! Szparagi w ponad 90% składają się z wody, są lekkostrawne, a mimo to są prawdziwą skarbnicą składników odżywczych. Są obowiązkowym punktem w jadłospisie kobiet w ciąży i starających się o dziecko. To za sprawą kwasu foliowego odpowiadającego za prawidłowy rozwój płodu, a także wspomagającego pracę układu krążenia i opóźniającego procesy starzenia. Szparagi to także źródło asparaginy – aminokwasu, który wspólnie z zawartym w szparagach potasem wspomaga pracę nerek i odpowiada za właściwe nawodnienie organizmu. Zielone łodygi szparagów to także bogactwo witaminy C, E (poprawiają kondycję włosów i paznokci), wapnia i fosforu (odpowiadają za kondycję kości i zębów), a także glutationu, czyli białka wspomagającego pracę wątroby i zapobiegającego rozwojowi nowotworów i choroby Alzheimera. Ze względu na niewielką zawartość sodu szparagi bez obaw mogą jeść osoby w nadciśnieniem.
Dlatego gdy na walentynkową kolację umawiają się osoby w kwiecie wieku - warto sięgnąć o tej porze roku po szparagi ze słoików i przygotować z nich sałatkę, zapiekankę (np. na toście, z sosem holenderskim lub serem).

Truskawki
Szczególnie popularne są walentynkowe desery z truskawek. Wystarczy umoczyć je w roztopionej czekoladzie i odłożyć, by ta wystygła. Podane z szampanem – są dla pań kwintesencją tego święta. Panowie to w większości łasuchy i docenią mini tarty z truskawkami i bitą śmietaną. Łatwe do przyrządzenia, bo wszystkie składniki (również kruche spody do tartaletek) możemy kupić gotowe i przyszykować do podania w kilka minut.