
Soda jest znana z wielu możliwości jej wykorzystania. Przy przeziębieniu również odnajdzie swoje właściwości. Pomaga w zmniejszeniu ryzyka grypy, a u tych, których choroba już dotknęła - skraca czas zachorowania.
1. Pomoże w bólu gardła!
Wystarczy dodać łyżeczkę sody do pół szklanki ciepłej wody. Płukać gardło delikatnie około 3 razy dziennie.
2. Katar i kaszel? Inhalacja!
Do miski wlej 1 l wrzącej wody i dodaj łyżkę stołową sody oczyszczonej. Nachyl się nad miską, a głowę nakryj ręcznikiem. Wdychaj powietrze nosem, a wydychaj ustami. Kilka minut takiej inhalacji pomoże zredukować obrzęki, a także udrożni nos i gardło.
3. Zatkany nos? Zróbkrople!
Wymieszaj 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej i 1 łyżkę stołową wody. Wpuść po jednej lub dwie krople roztworu do każdej dziurki. Zalecane tylko dla dorosłych.

Miód jest dobry na wszystko. Przy przeziębieniu docenia się go jednak najbardziej. Zawiera ogromną ilość witamin i składników odżywczych, które wzmacniają układ odpornościowy. Jest też dobry na serce i układ nerwowy.
Jak jednak przy chorobie użyć go najlepiej?
1. Mleko z miodem i masłem
Do szklanki gorącego, przegotowanego mleka dodawać po łyżeczce miodu i masła. Dobrze wymieszać. Wypić, póki jest ciepłe. Taki napój nawilży nasze gardło i pomoże pozbyć się bakterii. Do mikstury można też dodać czosnek.
2. Napój z miodu i cytryny
W kubku wymieszaj 1 łyżkę soku z cytryny z 2 łyżkami miodu. Dodaj szklankę ciepłej wody i zamieszaj - taki wywar na pewno ukoi nasze drogi oddechowe i wzmocni organizm.
3. Płukanka na gardło
Połącz ze sobą 3 łyżki miodu, pół łyżeczki cynamonu i szklankę gorącej wody. Płucz gardło kilka razy dziennie. Pomoże to w ukojeniu mocnego bólu gardła.

Nie wszyscy go lubią, ale bardzo się przyda!
Sok z buraka jest świetnym antidotum na wzmocnienie i szybsze wypędzenie grypy i przeziębienia. Jak go zrobić?
Dwa średniej wielkości buraki zetrzyj na tarce. Do buraków dodaj 2-3 łyżeczki miodu. Gotuj na małym ogniu przez 20 minut. Całość schłodź w lodówce. Spożywać 1 łyżkę co godzinę.

Nie mogło go zabraknąć.
Prawdziwy rosół zawsze wyleczy. Jak nie ciało, to na pewno duszę.
Potwierdzono, że zupa ta nie dość, że rozgrzewa, to zmniejsza stany zapalne w organizmie i łagodzi objawy infekcji. Wzmacnia organizm od środka i dostarcza wielu witamin. Ponadto łagodzi ból gardła i przynosi ulgę.