
Bary i restauracje 18 maja zostaną otwarte wraz z wdrożeniem przez rząd trzeciego etapu odmrażania gospodarki. Będą jednak funkcjonować na zupełnie nowych zasadach niż przed pandemią koronawirusa. Zasady bezpieczeństwa w barach i restauracjach są rygorystyczne, nie dziwi więc , że pojawia się szereg pytań
Sprawdź w galerii, oto 7 najczęściej pytań i wątpliwości o działanie barów i restauracji od 18 maja.
Zobacz na kolejnych zdjęciach >>>

Można usiąść w lokalu, czy tylko w ogródku?
Goście mogą zjeść posiłek zarówno na sali, w środku, jak i w ogródku restauracyjnym.

Czy w barze/restauracji trzeba nosić maseczkę i rękawiczki
Noszenie maseczek i rękawiczek jest wśród zaleceń dla kucharzy oraz obsługi lokalu gastronomicznego. Noszenie osłon ust i nosa oraz rękawiczek w przypadku gości lokalu gastronomicznego zajmujących miejsca siedzące i w trakcie konsumpcji nie jest wymagane.

Czy można skorzystać z toalety w restauracji?
Tak, jednak w toalecie będą obowiązywały rygorystyczne normy. Wyłączone z będą suszarki nadmuchowe, stosowany w łazienkach będzie tylko papier do wycierania rąk.
Przy wyjściu z toalety powinien znajdować się dozownik z płynem do dezynfekcji rąk dla gości.
Zaleca się wywieszenie w toalecie instrukcji dotyczących:
- mycia rąk
- dezynfekcji rąk
- zdejmowania i zakładania rękawiczek
- zdejmowania i zakładania maseczki.