- Premier Mateusz Morawiecki i minister zdrowia Łukasz Szumowski ogłosili wdrożenie trzeciego etapu odmrażania gospodarki
- Nowe łagodniejsze przepisy wejdą w życie 18 maja, otworzą się bary, restauracje, fryzjerzy, kosmetyczki
- Będą jednak obowiązywały rygorystyczne przepisy sanitarne, m.in. stoliki co 2 metry i 1 osoba na 4 m kw.
Trzeci etap odmrażania gospodarki. Co obejmuje?
Podczas specjalnej konferencji prasowej premier Mateusz Morawiecki i minister zdrowia Łukasz Szumowski ogłosili wdrożenie trzeciego etapu odmrażania gospodarki, a mówiąc bardziej potocznie, luzowania obostrzeń, z którymi zmagamy się od początku pandemii koronawirusa. Nowe łagodniejsze przepisy wejdą w życie 18 maja. Wiele osób czekało własnie na ten etap, bo jest kluczowy nie tylko z punktu widzenia drobnych przedsiębiorców, ale również społeczeństwa.
Zobacz również
18 maja będą mogły bowiem wznowić działanie bary i restauracje, zakłady fryzjerskie oraz kosmetyczne. Czyli wszystko to, czego tak bardzo nam brakowało w minionych dwóch miesiącach.
JAKIE WYMOGI SANITARNE TRZEBA STOSOWAĆ W KAWIARNIACH I RESTAURACJACH?
ZOBACZCIE W PRAKTYCE
Wspieramy Lokalny Biznes!
Bary i restauracje: zasady bezpieczeństwa
Trzeba jednak podkreślić, że zasady działania wymienionych branż będą się mocno różnic od tych, jakie pamiętamy sprzed pandemii, zwłaszcza w barach i restauracjach. Na spotkania przy pizzy z grupą znajomych jeszcze będziemy musieli poczekać. Rozporządzenie Ministerstwa Zdrowia jasno określa zasady bezpieczeństwa, które będą obowiązywać bary i restauracje od 18 maja.
Bary i restauracje otwarte dla klientów. Ile osób przy stoli...
Nic dziwnego, że wiele osób już dziś zastanawia się, co będzie dozwolone, a co nie. Nowy reżim sanitarny określa np. tak szczegółowe kwestia jak wyjście do toalety, kolejki, odległość od stolików i z kim będziemy mogli przy nich usiąść.
Musisz to znać
Wśród wymogów i zaleceń dla barów i restauracji są m.in.:
- limit osób w lokalu (na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 m2);
- dezynfekcja stolika po każdym kliencie;
- zachowanie 2 m odległości między stolikami. Blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 m pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika;
- zachowanie dystansu 1,5 m od gości siedzących przy osobnych stolikach;
- noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego.
To jednak nie wszystko, szczegółowe zalecenia określa rozporządzenie, w którym znajdziemy odpowiedzi, jakie dziś zadają sobie zarówno restauratorzy jak i klienci. Sprawdź w galerii, oto 8 najczęściej zadawanych pytań o działanie barów i restauracji od 18 maja.
Kliknij w przycisk galeria poniżej i znajdź odpowiedź
Sporo obowiązków nałożono również na właścicieli lokali, przez co nasze ulubione miejsca na pewno mocno się zmienią.
Pierwszy etap odmrażania gospodarki i luzowania obostrzeń wprowadzono z powodu pandemii koronawirusa wprowadzono 20 kwietnia. Kolejne etapy następują dwa tygodnie po sobie, tak aby można było przeanalizować, czy kolejne otwarcie nie przełożyło się na wzrost zakażeń.
Obejrzyj dokładnie
Zobacz koniecznie
Bądź na bieżąco i obserwuj
