- Premier Mateusz Morawiecki i minister zdrowia Łukasz Szumowski ogłosili wdrożenie trzeciego etapu odmrażania gospodarki
- Nowe łagodniejsze przepisy wejdą w życie 18 maja, otworzą się bary, restauracje, fryzjerzy, kosmetyczki
- Będą jednak obowiązywały rygorystyczne przepisy sanitarne, m.in. stoliki co 2 metry i 1 osoba na 4 m kw.
Trzeci etap odmrażania gospodarki. Co obejmuje?
Podczas specjalnej konferencji prasowej premier Mateusz Morawiecki i minister zdrowia Łukasz Szumowski ogłosili wdrożenie trzeciego etapu odmrażania gospodarki, a mówiąc bardziej potocznie, luzowania obostrzeń, z którymi zmagamy się od początku pandemii koronawirusa. Nowe łagodniejsze przepisy wejdą w życie 18 maja. Wiele osób czekało własnie na ten etap, bo jest kluczowy nie tylko z punktu widzenia drobnych przedsiębiorców, ale również społeczeństwa.
Zobacz również
18 maja będą mogły bowiem wznowić działanie bary i restauracje, zakłady fryzjerskie oraz kosmetyczne. Czyli wszystko to, czego tak bardzo nam brakowało w minionych dwóch miesiącach.
JAKIE WYMOGI SANITARNE TRZEBA STOSOWAĆ W KAWIARNIACH I RESTAURACJACH?
ZOBACZCIE W PRAKTYCE
Wspieramy Lokalny Biznes!
Bary i restauracje: zasady bezpieczeństwa
Trzeba jednak podkreślić, że zasady działania wymienionych branż będą się mocno różnic od tych, jakie pamiętamy sprzed pandemii, zwłaszcza w barach i restauracjach. Na spotkania przy pizzy z grupą znajomych jeszcze będziemy musieli poczekać. Rozporządzenie Ministerstwa Zdrowia jasno określa zasady bezpieczeństwa, które będą obowiązywać bary i restauracje od 18 maja.
Bary i restauracje otwarte dla klientów. Ile osób przy stoli...
Nic dziwnego, że wiele osób już dziś zastanawia się, co będzie dozwolone, a co nie. Nowy reżim sanitarny określa np. tak szczegółowe kwestia jak wyjście do toalety, kolejki, odległość od stolików i z kim będziemy mogli przy nich usiąść.
Musisz to znać
Wśród wymogów i zaleceń dla barów i restauracji są m.in.:
Biznes

- limit osób w lokalu (na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 m2);
- dezynfekcja stolika po każdym kliencie;
- zachowanie 2 m odległości między stolikami. Blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 m pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika;
- zachowanie dystansu 1,5 m od gości siedzących przy osobnych stolikach;
- noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego.
To jednak nie wszystko, szczegółowe zalecenia określa rozporządzenie, w którym znajdziemy odpowiedzi, jakie dziś zadają sobie zarówno restauratorzy jak i klienci. Sprawdź w galerii, oto 8 najczęściej zadawanych pytań o działanie barów i restauracji od 18 maja.
Kliknij w przycisk galeria poniżej i znajdź odpowiedź
Sporo obowiązków nałożono również na właścicieli lokali, przez co nasze ulubione miejsca na pewno mocno się zmienią.
Pierwszy etap odmrażania gospodarki i luzowania obostrzeń wprowadzono z powodu pandemii koronawirusa wprowadzono 20 kwietnia. Kolejne etapy następują dwa tygodnie po sobie, tak aby można było przeanalizować, czy kolejne otwarcie nie przełożyło się na wzrost zakażeń.