
Zgodnie z opublikowaną analizą, najbardziej podrożały produkty tłuszczowe - średnio o 57,4 procenta w stosunku do roku ubiegłego. Podium w tej kategorii rysuje się następująco:
- olej - wzrost wynosił 61,6 procenta;
- margaryna - tu cena wzrosła o 60 procent;
- masło - podrożało o 50,4 procenta.

Produkty sypkie zdrożały średnio o 43,6 procenta. W taj kategorii najbardziej zmieniły się ceny:
- cukru - ten zdrożał o 100 procent;
- soli - kupimy ją po cenie o 37,8 procenta wyższej niż w roku ubiegłym;
- makaronu - jest droższy o 37,3 procenta;
- mąki - jej cena wzrosła o 23 procent;
- ryżu - ten droższy jest o 20 procent.

Ceny mięsa skoczyły w stosunku do ubiegłego roku średnio o 38 procent.
- Drób - droższy jest o 48,5 procenta;
- Wołowina - kosztuje o 38,2 procenta więcej;
- Wieprzowina - trzeba wykosztować się na nią o 27,2 procent więcej niż we wrześniu roku ubiegłego.

Podrożał także nabiał. W tej kategorii podwyżka wynosiła średnio 28,6 procenta.
- Mleko jest droższe o 37,5 procenta.
- Ser żółty - o 34,3 procent.
- Twaróg - podrożał o 22,2 procenta w stosunku do września ubiegłego roku.