5 z 9
Krówki to cukierki, które i dzisiaj cieszą się...
fot. domena publiczna

Domowe krówki

Krówki to cukierki, które i dzisiaj cieszą się popularnością, ale mało kto robi je w domu.

Składniki:

- 1 l mleka,
- 1 kg cukru,
- 50 g orzechów włoskich.
- 100 g masła.

Wykonanie:

Mleko przelej do rondelka z grubszym dnem. Dodaj do niego cukier i zagotuj, cały czas mieszając, aby się nie przypaliło. Następnie, gdy zacznie brązowieć, dodaj masło. Kiedy masa na krówki zacznie gęstnieć, dodaj do niej pokrojone orzechy włoskie. Wszystko wymieszaj do połączenia składników.

Przygotuj naczynie. Blachę wyłóż folią spożywczą. Wylej gotową masę krówkową do przygotowanego pojemnika. Odstaw ją do całkowitego stężenia (po ostygnięciu można włożyć do lodówki). Gotową masę pokrój w kostkę.

6 z 9
Podstawowy przepis na kogel-mogel jest prosty i składa się z...
fot. domena publiczna

Kogel-mogel

Podstawowy przepis na kogel-mogel jest prosty i składa się z surowych żółtek, cukru i ubitych białek. Można także dodać kakao, orzechy czy rodzynki.

Składniki:

- 2 jajka,
- 2 łyżki cukru.

Wykonanie:

Umyj jajka, po czym rozbij je i oddziel żółtka od białek. Żółtka przełóż do miseczki i dodaj cukier. Całość ucieraj za pomocą ręcznej trzepaczki lub miksera, do momentu, aż uzyskasz puszystą masę. Dodajemy do niej ubite - na sztywno - białka jaj. Całość delikatnie mieszamy.

7 z 9
Jego podstawą było mleko w proszku, kakao i margaryna, którą...
fot. domena publiczna

Blok czekoladowy

Jego podstawą było mleko w proszku, kakao i margaryna, którą dziś zastąpimy masłem.

Składniki:

- 250 g masła (w wersji bogatej),
- ¾ szklanki cukru,
- ½ szklanki mleka,
- 3 lekko czubate łyżki kakao,
- 400 g mleka w proszku,
- 180 g herbatników,
- trochę bakalii.


Wykonanie:

Masło roztop w garnuszku. Dodaj płynne mleko, cukier i kakao. Nie doprowadzaj masy do wrzenia! Ściągnij garnek z palnika i odstaw do lekkiego przestudzenia. Do ciepłej masy kakaowej dodaj stopniowo mleko w proszku, miksując cały czas na średnich obrotach miksera. Mieszaj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj do masy pokruszone herbatniki i bakalie. Całość dokładnie wymieszaj łyżką. Masę przelej do foremki wyłożonej folią spożywczą i wyrównaj. Wstaw do lodówki na parę godzin do stężenia. Gotowy blok pokrój na kawałki.

8 z 9
Słynny deser z bitej śmietany z dodatkiem rodzynek i rumu...
fot. domena publiczna

Krem sułtański

Słynny deser z bitej śmietany z dodatkiem rodzynek i rumu (bo to danie dla dorosłych).

Składniki:

- 250 g śmietany kremówki 36%,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 50 g rodzynek,
- 100 ml rumu,
- 2 łyżeczki kakao.


Wykonanie:

Rodzynki namocz w rumie (najlepiej na całą noc). Śmietanę z cukrem pudrem dobrze ubij. Następnie masę kremową podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj kakao oraz rodzynki z rumem. Składniki delikatnie wymieszaj łyżką. Masę kakaową ułóż na spód pucharków, następnie na wierzch połóż krem śmietankowy. Do dekoracji można użyć rurek waflowych, czekoladowych patyczków, kruchych ciastek, owoców.

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

AI zaprojektowała naszą kuchnię. Wystarczyło zdjęcie i kilka poleceń

AI zaprojektowała naszą kuchnię. Wystarczyło zdjęcie i kilka poleceń

Venom przejmuje Avengersów! Efekty tej fuzji są widowiskowe

Venom przejmuje Avengersów! Efekty tej fuzji są widowiskowe

Ależ odkrycie na terenie dawnego klasztoru na Dolnym Śląsku. Ogromna niespodzianka

Ależ odkrycie na terenie dawnego klasztoru na Dolnym Śląsku. Ogromna niespodzianka

Zobacz również

Raków rozbił Śląsk i pozostanie liderem. Kibice: Mistrz, mistrz, Raków mistrz!

Raków rozbił Śląsk i pozostanie liderem. Kibice: Mistrz, mistrz, Raków mistrz!

Venom przejmuje Avengersów! Efekty tej fuzji są widowiskowe

Venom przejmuje Avengersów! Efekty tej fuzji są widowiskowe