
Czy pamiętasz te desery z PRL? Wiele z nich nadal kusi smakiem! Zobacz unikalne przepisy!

Wuzetka
Ciasto na bazie czekoladowego biszkoptu, przełożonego śmietankowym kremem.
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek,
- 120 g mąki pszennej,
- 200 g cukru,
- 60 g kakao,
- 60 g mąki ziemniaczanej,
- 40 g masła.
Składniki na krem:
- 800 ml śmietanki kremówki 36%,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki żelatyny.
Składniki na polewę:
- 150 g śmietanki kremówki,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 1 łyżeczka żelatyny,
- 1 łyżka masła.
Dodatkowo:
- 200 g powideł śliwkowych lub kwaskowatego dżemu albo konfitury.
Wykonanie:
Oddziel białka od żółtek. Białka ubij mikserem do uzyskania sztywnej piany. Dodaj porcjami cukier i cały czas ubijaj. Zmniejsz obroty miksera i do ubitych białek dodaj żółtka. Następnie zmieszaj razem mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz kakao. Masło roztop i ostudź.
Do ubitych jajek dodaj sypkie składniki w trzech, czterech turach, mieszając za każdym razem delikatnie silikonową szpatułką. Pod koniec mieszania wlej rozpuszczone masło. Gotowe ciasto przełóż do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Wypiekaj około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.
Aby zrobić krem, schłodzoną śmietankę ubij na sztywną pianę, a następnie dodaj do niej cukier puder, cały czas miksując. Gdy krem zgęstnieje, dodaj ostudzoną żelatyną (rozpuszczoną w 10 łyżkach gorącej wody).
Upieczone ciasto wystudź i przekrój na dwie części. Dolny blat posmaruj dżemem i wyłóż masę śmietanową. Przykryj drugim blatem ciasta, lekko dociskając.
Aby zrobić polewę, zagotuj w rondelku śmietankę. Dodaj połamaną na kawałki czekoladę i żelatynę, mieszając do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj masło. Jeszcze ciepłą polewę wylej na ciasto i wyrównaj szpatułką. Gotową wuzetkę włóż do lodówki na minimum dwie godziny. Przed podaniem pokrój w kwadraty i udekoruj bitą śmietaną.

Słodkie ziemniaczki
Te ciastka nie mają nic wspólnego z kartoflami, są proste w wykonaniu i nie trzeba ich piec. Można je wykonać z resztek herbatników. Do ciastek możemy dodać orzechy, owoce, konfiturę.
Składniki:
- 400 g herbatników,
- garść posiekanych orzechów włoskich,
- 250 g masła,
- 2 łyżki wódki,
- 5 łyżek mleka,
- 3 łyżki kakao,
- 4 łyżki cukru pudru,
- wiórki kokosowe.
Wykonanie:
Masło rozgrzej w garnku. Gdy się roztopi, dodaj cukier puder, kakao i mleko. Do czekoladowej masy dodaj pokruszone na miazgę herbatniki, orzechy i wódkę. Gdy wszystko się dokładnie połączy, zdejmij z palnika i pozostaw do ostygnięcia. Z zimnej masy uformuj kulki i obtocz je w wiórkach kokosowych. Włóż ziemniaczki do lodówki na kilka godzin.

Zupa nic
Kończymy nią przepisy na słodkie co nieco z czasów PRL. Ten mleczny i waniliowy smak wielu pamięta do dzisiaj.
Składniki:
- 2 łyżki cukru,
- laska wanilii,
- łyżka cukru pudru,
- 2 jajka,
- 400 ml mleka.
Wykonanie:
- Jajka sparz wrzątkiem,
- Białka oddziel od żółtek,
- Do białek dodaj łyżkę cukru pudru i ubij całość na sztywną masę,
- Do żółtek również dodaj łyżkę cukru i ucieraj do momentu, aż cukier się rozpuści,
- Do garnka wlej mleko i dodaj naciętą laskę wanilii,
- Mleko gotuj na wolnym ogniu, nie dopuszczając do jego zagotowania,
- Gdy mleko będzie już ciepłe, za pomocą łyżki nakładaj partiami pianę z białek. Gotuj z każdej strony po minucie. Zbierz pianki łyżką cedzakową i ułóż na talerzu.
- Mleko odstaw z gazu, wyciągnij wanilię. Cały czas mieszając widelcem, wlewaj powoli żółtka z cukrem. Gdy dodasz wszystkie żółtka ponownie postaw mleko na gazie. Cały czas mieszając, gotuj około dwóch minut uważając, by żółtko się nie ścięło.
- Na talerz wylej zupę i ułóż pianki z białek.