
Dynia wzmacnia nasz układ odpornościowy, pobudza trawienie i odtruwa jelita, zaopatruje organizm w witaminę D, pomaga zredukować tkankę tłuszczową, obniża poziom tłuszczów we krwi, pomaga w dolegliwościach nerek i działa uspokajająco

Spaghetti z dyni z pesto bazyliowym
dynia, 2 łyżki oleju rzepakowego, 4 pomidory suszone (w oleju), 50 ml wody, 100 ml oliwy z oliwek, 3 ząbki czosnku, pęczek świeżej bazylii, łyżka łuskanego słonecznika, 100 g sera żółtego, sól i pieprz
Dynię umyć, osuszyć i obieraczką do warzyw zestrugać w paseczki przypominające spaghetti. Podsmażyć krótką chwilę na rozgrzanym oleju, a następnie podlać wodą, dodać pomidory suszone pokrojone w paseczki, przykryć pokrywką i poddusić ok. 3-5 minut, aż dynia zmięknie. Oliwę z oliwek, czosnek, listki bazylii i podprażony na suchej patelni słonecznik zmiksować, doprawić solą, pieprzem, polać spaghetti z dyni i wymieszać. Po wyłożeniu na talerze posypać startym serem żółtym.

Dynia faszerowana mięsem i serem
dynia piżmowa, 4 łyżki oleju rzepakowego, 1 średnia cebula, 300 g mięsa mielonego, 100 ml wody, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki krojonych pomidorów z puszki, 2 gałązki świeżego rozmarynu, 150 g sera żółtego, sól i pieprz
Dynię przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć gniazdo nasienne i częściowo miąższ. Tak przygotowane skropić olejem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około godzinę. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na jasnozłoty kolor. Dodać mięso, pokrojony w kostkę miąższ dyni, polać wodą, wymieszać i poddusić kilkanaście minut na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia dodać pomidory, rozdrobniony czosnek, pokrojone igiełki rozmarynu oraz sól i pieprz do smaku. Gotowym farszem wypełnić upieczone połówki dyni. Połowę sera pokroić w centymetrową kostkę, a drugą połowę utrzeć na tarce na grubym oczku. Kostki sera dodać do farszu, a startym posypać wierzch. Zapiec w piekarniku na złoty kolor.
(www.msm-monki.pl x 2)

Sałatka z pieczoną dynią i jarmużem
150 g jarmużu, mała dynia, 30 g pestek dyni, 100 g sera feta, 30 g żurawiny; dressing: łyżeczka miodu, 3 łyżki oliwy z oliwek, sok z połówki cytryny, sól, pieprz, szczypta cynamonu i słodkiej papryki
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st. C. Dynię rozkroić na pół i wybrać pestki. Pokroić ją na tzw. łódeczki. Piec ok. 25-30 min z termoobiegiem aż brzegi dyni będą delikatnie przypieczone. Jarmuż zblanszować (wrzucić do wrzątku i gotować 2 min), po wyjęciu przepłukać zimną wodą. Wymieszać miód, oliwę, sok z cytryny i przyprawy. Gotowym dressingiem polać jarmuż i wyłożyć na talerz wraz z upieczoną dynią. Całość posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni, pokruszonym serem feta i żurawiną.