1/10
Dynia wzmacnia nasz układ odpornościowy, pobudza trawienie i...
fot. Pixabay

Dynia wzmacnia nasz układ odpornościowy, pobudza trawienie i odtruwa jelita, zaopatruje organizm w witaminę D, pomaga zredukować tkankę tłuszczową, obniża poziom tłuszczów we krwi, pomaga w dolegliwościach nerek i działa uspokajająco

2/10
dynia, 2 łyżki oleju rzepakowego, 4 pomidory suszone (w...
fot. mat. pras. MSM MOŃKI

Spaghetti z dyni z pesto bazyliowym

dynia, 2 łyżki oleju rzepakowego, 4 pomidory suszone (w oleju), 50 ml wody, 100 ml oliwy z oliwek, 3 ząbki czosnku, pęczek świeżej bazylii, łyżka łuskanego słonecznika, 100 g sera żółtego, sól i pieprz

Dynię umyć, osuszyć i obieraczką do warzyw zestrugać w paseczki przypominające spaghetti. Podsmażyć krótką chwilę na rozgrzanym oleju, a następnie podlać wodą, dodać pomidory suszone pokrojone w paseczki, przykryć pokrywką i poddusić ok. 3-5 minut, aż dynia zmięknie. Oliwę z oliwek, czosnek, listki bazylii i podprażony na suchej patelni słonecznik zmiksować, doprawić solą, pieprzem, polać spaghetti z dyni i wymieszać. Po wyłożeniu na talerze posypać startym serem żółtym.

3/10
dynia piżmowa, 4 łyżki oleju rzepakowego, 1 średnia cebula,...
fot. mat. pras. MSM MOŃKI/123 rf

Dynia faszerowana mięsem i serem

dynia piżmowa, 4 łyżki oleju rzepakowego, 1 średnia cebula, 300 g mięsa mielonego, 100 ml wody, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki krojonych pomidorów z puszki, 2 gałązki świeżego rozmarynu, 150 g sera żółtego, sól i pieprz

Dynię przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć gniazdo nasienne i częściowo miąższ. Tak przygotowane skropić olejem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez około godzinę. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na jasnozłoty kolor. Dodać mięso, pokrojony w kostkę miąższ dyni, polać wodą, wymieszać i poddusić kilkanaście minut na wolnym ogniu. Pod koniec duszenia dodać pomidory, rozdrobniony czosnek, pokrojone igiełki rozmarynu oraz sól i pieprz do smaku. Gotowym farszem wypełnić upieczone połówki dyni. Połowę sera pokroić w centymetrową kostkę, a drugą połowę utrzeć na tarce na grubym oczku. Kostki sera dodać do farszu, a startym posypać wierzch. Zapiec w piekarniku na złoty kolor.
(www.msm-monki.pl x 2)

4/10
150 g jarmużu, mała dynia, 30 g pestek dyni, 100 g sera...
fot. Orchidea Creative Group

Sałatka z pieczoną dynią i jarmużem

150 g jarmużu, mała dynia, 30 g pestek dyni, 100 g sera feta, 30 g żurawiny; dressing: łyżeczka miodu, 3 łyżki oliwy z oliwek, sok z połówki cytryny, sól, pieprz, szczypta cynamonu i słodkiej papryki

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 st. C. Dynię rozkroić na pół i wybrać pestki. Pokroić ją na tzw. łódeczki. Piec ok. 25-30 min z termoobiegiem aż brzegi dyni będą delikatnie przypieczone. Jarmuż zblanszować (wrzucić do wrzątku i gotować 2 min), po wyjęciu przepłukać zimną wodą. Wymieszać miód, oliwę, sok z cytryny i przyprawy. Gotowym dressingiem polać jarmuż i wyłożyć na talerz wraz z upieczoną dynią. Całość posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni, pokruszonym serem feta i żurawiną.

Pozostało jeszcze 6 zdjęć.

Polecamy

Wybuch gazu w mieszkaniu. Ewakuowano 20 osób

Wybuch gazu w mieszkaniu. Ewakuowano 20 osób

Tragiczny bilans. Nie żyją dziesiątki osób, jeszcze więcej zaginionych

Tragiczny bilans. Nie żyją dziesiątki osób, jeszcze więcej zaginionych

Raków przegrał w Lubinie. Mistrz Polski nie obroni tytułu. Efektowne gole zdecydowały

Raków przegrał w Lubinie. Mistrz Polski nie obroni tytułu. Efektowne gole zdecydowały

Zobacz również

Tragiczny bilans. Nie żyją dziesiątki osób, jeszcze więcej zaginionych

Tragiczny bilans. Nie żyją dziesiątki osób, jeszcze więcej zaginionych

Barcelona nie jest najlepszą drużyną w Katalonii! Na osłodę gol Lewandowskiego

Barcelona nie jest najlepszą drużyną w Katalonii! Na osłodę gol Lewandowskiego