5 z 11
3 garście roszponki, 1 mała dynia piżmowa, 50 g sera koziego...
fot. Orchidea Creative Group

Pęczak z roszponką i pieczoną dynią

3 garście roszponki, 1 mała dynia piżmowa, 50 g sera koziego dojrzewającego, 200 g kaszy pęczak, 1 szalotka, 2 ząbki czosnku, 3 szklanki bulionu warzywnego, garść pestek słonecznika, garść migdałów, oliwa, sól, pieprz

Dynię umyć, rozkroić na pół i wybrać pestki. Pokroić w dużą kostkę, skropić oliwą, doprawić solą i pieprzem. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Piec do miękkości przez około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Kaszę ugotować, ostudzić. W rondelku zeszklić szalotkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Po minucie wsypać kaszę, wlać bulion, gotować około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Do gotowej kaszy dodać pokrojoną w kostkę dynię. Całość posypać roszponką, pokrojonym w cienkie plasterki serem kozim dojrzewającym, migdałami oraz uprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika. (www.eisberg.pl x 2)

6 z 11
2 saszetki kaszy jęczmiennej grubej, 1 dynia piżmowa, świeży...
fot. mat. pras. HALINA

Kasza z dynią i kurkami

2 saszetki kaszy jęczmiennej grubej, 1 dynia piżmowa, świeży rozmaryn, sól, pieprz, olej rzepakowy tłoczony na zimno, garść świeżych lub mrożonych kurek, 1 cebula, 5 ząbków czosnku, 1 łyżka posiekanego koperku lub pietruszki, mały słoik suszonych pomidorów, 1 gęsty jogurt naturalny, 1 łyżka soku z cytryny

Dynię przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne, każdą połówkę natrzeć olejem rzepakowym, posolić, dodać dwie gałązki świeżego rozmarynu i zawinąć w folię aluminiową. Piec w 180 st. C przez 45 minut. Kaszę ugotować. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulę i posiekany ząbek czosnku. Smażyć przez 3 minuty. Dodać oczyszczone kurki i smażyć kolejne 5 minut. Dodać ugotowaną kaszę, posiekane suszone pomidory i dwie łyżki oleju z suszonych pomidorów. Smażyć jeszcze przez minutę, doprawić. Dodać posiekany koperek i rozmaryn. Pozostały czosnek wycisnąć w prasce, wymieszać z jogurtem i sokiem z cytryny. Dynię wyjąć z folii, pokroić w plastry, podawać z kaszą z kurkami i sosem czosnkowym.
(www.halina.eu)

7 z 11
1 średnia dynia, 400 g makaronu papardelle, 300 g mięsa z...
fot. mat. pras. OSM PIĄTNICA

Makaron zapiekany w dyni z porem i kurczakiem

1 średnia dynia, 400 g makaronu papardelle, 300 g mięsa z uda kurczaka, 300 ml śmietany 30%, 2 średnie pory, 300 miąższu z dyni, 3 łyżki masła, 6 listków świeżej szałwii, 10 listków świeżej bazylii, 100 g tartego żółtego sera, 4 łyżki oleju, sól i pieprz

Z dyni odciąć pokrywkę, wydrążyć środek, wysmarować wnętrze olejem i podpiec w piekarniku w 160 st. C przez ok. 20 minut. Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, odcedzić i zahartować zimną wodą. Kurczaka pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć i podsmażyć na dwóch łyżkach oleju na złoty kolor. Dodać pokrojony w półkrążki por (bez mocno zielonych części) dodać masło, cząstki miąższu z wydrążonej dyni i całość poddusić 2-3 minuty. Do całości dodać wcześniej przygotowany makaron, śmietanę, pokrojoną w paseczki szałwię, bazylię i wymieszać. Nafaszerować dynię, posypać serem, przykryć dyniową pokrywką i zapiec w piekarniku w 180 st. C przez ok. 30-40 minut.
(www.piatnica.com.pl)

8 z 11
700 g dyni hokkaido, 2 papryki, 10 pomidorów suszonych z...
fot. Pixabay

Pasta z dyni

700 g dyni hokkaido, 2 papryki, 10 pomidorów suszonych z zalewy olejowej, 3 szalotki, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki tartych migdałów, 250 ml oleju rzepakowego, sól, pieprz

Dynię pokrój w kostkę i smaż na oleju aż do zarumienienia. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i smaż przez 5 minut. Dodaj szalotkę, ząbki czosnku oraz tarte migdały. Podsmaż wszystko ok. 3 minut. Przełóż całość do miski, dodaj pomidory suszone, zmiksuj i dopraw.
(www.vog.pl)

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

AI zaprojektowała naszą kuchnię. Wystarczyło zdjęcie i kilka poleceń

AI zaprojektowała naszą kuchnię. Wystarczyło zdjęcie i kilka poleceń

Ależ odkrycie na terenie dawnego klasztoru na Dolnym Śląsku. Ogromna niespodzianka

Ależ odkrycie na terenie dawnego klasztoru na Dolnym Śląsku. Ogromna niespodzianka

Polscy projektanci znowu zachwycili pomysłami. O tym hotelu mówią wszyscy

Polscy projektanci znowu zachwycili pomysłami. O tym hotelu mówią wszyscy

Zobacz również

Ależ odkrycie na terenie dawnego klasztoru na Dolnym Śląsku. Ogromna niespodzianka

Ależ odkrycie na terenie dawnego klasztoru na Dolnym Śląsku. Ogromna niespodzianka

Poznaliśmy Menedżerów Roku 2024 Województwa Śląskiego. Oni budują przyszłość regionu

TYLKO U NAS
Poznaliśmy Menedżerów Roku 2024 Województwa Śląskiego. Oni budują przyszłość regionu