1/9
Te dzikie rośliny zbierzesz w grudniu. Sprawdź, co możesz z...
fot. pixabay.com

Te dzikie rośliny zbierzesz w grudniu. Sprawdź, co możesz z nich przygotować.

2/9
Owoce róży przeznaczone na herbatkę można suszyć w całości....
fot. pixabay.com

Owoce dzikiej róży

Owoce róży przeznaczone na herbatkę można suszyć w całości. Surowiec jest bogaty w witaminę C (300-3000 mg w 100 g), a także inne cenne związki, m.in. karotenoidy, flawonoidy i związki mineralne. Przetwory spożywa się w trakcie infekcji, a herbatka z całych nibyowoców działa łagodnie moczopędnie i pobudza przemianę materii – podaje Strona Zdrowia.

Jeśli chcemy zrobić sok wystarczy nam kilogram owoców i cukier oraz przegotowana woda. Usuwamy z owoców pestki, dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do słoików lub butelek, obficie zasypujemy cukrem i odstawiamy. Kiedy owoce puszczą sok, dodajemy przegotowaną wodę, zamykamy naczynia i pasteryzujemy.

3/9
Owoce jałowca pobudzają apetyt. Mają korzenny, żywiczny i...
fot. pixabay.com

Jałowiec

Owoce jałowca pobudzają apetyt. Mają korzenny, żywiczny i balsamiczny aromat. Niektórzy używają go, jako substytut kawy. Robi się też z niego gin i jałowcówkę.

Prosty przepis na nalewkę jałowcową, którą poleca Strona Zdrowia. Składniki: 1 szklanka świeżych jagód jałowca, 0,5 l spirytusu 70 proc. alk. obj., 3 łyżki miodu, ew. cukru. Owoce jałowca utłucz, a następnie przełóż do słoja, zalej spirytusem i odstaw na 6 tygodni w ciepłe i zaciemnione miejsce. Przez ten czas regularnie mieszaj zawartością słoja, a gdy upłynie, dodaj miód, dokładnie wymieszaj i odstaw na 2 tygodnie. Gdy nalewka stanie się klarowna, przefiltruj ją i zamknij w butelkach, a następnie odstaw na 3 miesiące w suche i chłodne miejsce.

4/9
Nazywa się je polskimi grzybami mun. Kroimy je w paski,...
fot. pixabay.com

Uszak bzowy

Nazywa się je polskimi grzybami mun. Kroimy je w paski, możemy je dusić, smażyć, gotować jak inne grzyby, na przykład boczniaki. Poza tym nadają się też do marynowania. - Są znakomitym dodatkiem do ryżu, makaronu, zup, zapiekanek, mięs, a także dań kuchni chińskiej i japońskiej. Uszaki bzowe nadają się także do suszenia (przed jedzeniem należy je namoczyć) – wyjaśnia Katarzyna Laszczak na portalu regioDOM.

Pozostało jeszcze 5 zdjęć.

Polecamy

Tak mieszkają Opozda, Herbuś, Piaseczny. Przytulne wnętrza? Zobacz [ZDJĘCIA]

Tak mieszkają Opozda, Herbuś, Piaseczny. Przytulne wnętrza? Zobacz [ZDJĘCIA]

Plejada gwiazd na walce Usyk vs. Fury [ZDJĘCIA]

Plejada gwiazd na walce Usyk vs. Fury [ZDJĘCIA]

Usyk – Fury. Walka godna pojedynku stulecia. Znamy absolutnego mistrza świata [WIDEO]

Usyk – Fury. Walka godna pojedynku stulecia. Znamy absolutnego mistrza świata [WIDEO]

Zobacz również

Dachowanie samochodu osobowego. Kierująca trafiła do szpitala

Dachowanie samochodu osobowego. Kierująca trafiła do szpitala

Plejada gwiazd na walce Usyk vs. Fury [ZDJĘCIA]

Plejada gwiazd na walce Usyk vs. Fury [ZDJĘCIA]