5 z 10
Jarzębina świetnie nadaje się na przetwory, zrobimy z niej...
fot. pixabay.com

Jarzębina

Jarzębina świetnie nadaje się na przetwory, zrobimy z niej dżemy, soki, konfitury, likiery. Dodamy do sosu, czy dań mięsnych. Z jarzębiny można też zrobić prozdrowotny preparat na bazie alkoholu. Wystarczy szklankę świeżych owoców zalać 500 ml gorącego alkoholu. Odstawiamy w ciemne i suche miejsce na 10 dni, następnie przecedzamy i pijemy 1 łyżkę dziennie.

- Owoce jarzębiny zawierają witaminy, m.in. A, C i E, pektyny, beta-karoten, potas, magnez, żelazo i wiele innych minerałów. Spożywanie soków czy konfitur w okresie obniżonej odporności nie tylko poprawia wydajność organizmu, ale dodatkowo działa przeciwbakteryjnie, moczopędnie, przeciwcukrzycowo. Po roślinę sięgają również osoby z zaparciami - wyjaśnia Katarzyna Zawada w swoim artykule na portalu Strefa Agro.

6 z 10
Można je wykorzystać do zrobienia prozdrowotnego naparu,...
fot. pixabay.com

Liście jeżyn

Można je wykorzystać do zrobienia prozdrowotnego naparu, który obniża cukier i wspiera odporność. Liście jeżyn wcześniej suszymy, następnie do szklanki wsypujemy 2 łyżeczki ususzonych i rozdrobnionych liści, zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na kilka minut. Pijemy małymi porcjami nawet 2 razy dziennie.

7 z 10
Strona Zdrowia poleca przepis na tarninówkę, którą robi się...
fot. pixabay.com

Śliwa tarnina

Strona Zdrowia poleca przepis na tarninówkę, którą robi się z przemrożonych owoców. Tarninówka pomaga w przypadku niestrawności, bólu brzucha (zwłaszcza na tle skurczowym) i biegunki.

Składniki: 1 kg owoców tarniny, 0,5 l spirytusu 95 proc., 2 szkl. wody, 100 g cukru, 3 łyżki miodu, ew. połowy cytryny, kilka goździków lub inne przyprawy korzenne (opcjonalnie).

Umyte i osączone owoce zalej w słoju spirytusem i wodą, a następnie odstaw w ciemne i chłodne miejsce na okres około 4 miesięcy. Po upływie tego czasu odlej płyn i przefiltruj nalewkę, a owoce wyrzuć. Dodaj do nalewki pozostałe składniki, odstaw na 2 tygodnie, po czym przefiltruj ponownie i odstaw na 6 miesięcy. Dawkowanie nalewki z owoców tarniny to 25-50 ml dziennie.

8 z 10
Aby przygotować napar, wystarczy wysuszyć zebrane igliwie i...
fot. pixabay.com

Igliwie świerku

Aby przygotować napar, wystarczy wysuszyć zebrane igliwie i zalać 2 łyżki litrem wrzącej wody. Odstawiamy na 15 minut, przecedzamy. Taki napar będzie świetnym dodatkiem do kąpieli.

Aby przygotować syrop, należy najpierw zalać szklanką wody 1 łyżkę pędów i gotować przez 10 minut. Taki napar mieszamy z cukrem i miodem (1 część naparu, 2 części cukru, 1 część miodu). Dodajemy sok z 1 cytryny i odrobinę mocnego alkoholu. Syrop pomaga w przypadku infekcji oddechowych, stosujemy 1 łyżkę kilka razy dziennie.

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Wielkie i międzynarodowe ćwiczenia w Lubuskiem. W akcji kilkuset strażaków

Wielkie i międzynarodowe ćwiczenia w Lubuskiem. W akcji kilkuset strażaków

AI zaprojektowała naszą kuchnię. Wystarczyło zdjęcie i kilka poleceń

AI zaprojektowała naszą kuchnię. Wystarczyło zdjęcie i kilka poleceń

Venom przejmuje Avengersów! Efekty tej fuzji są widowiskowe

Venom przejmuje Avengersów! Efekty tej fuzji są widowiskowe

Zobacz również

Pogrzeb papieża Franciszka. Ojca Świętego żegnali królowie, prezydenci i premierzy

Pogrzeb papieża Franciszka. Ojca Świętego żegnali królowie, prezydenci i premierzy

Wielkie i międzynarodowe ćwiczenia w Lubuskiem. W akcji kilkuset strażaków

Wielkie i międzynarodowe ćwiczenia w Lubuskiem. W akcji kilkuset strażaków