
Majówka blisko, więc nad ogródkami i polanami unosić się będą grillowe chmury dymu i smakowite zapachy. Cóż, kochamy grillowanie. Bo można spędzić czas na świeżym powietrzu, bo pichcimy coś dobrego, bo robimy to nie tylko dla siebie, ale dla bliskich ludzi, bo robimy to wspólnie, bo przy okazji to spotkanie towarzyskie, które toczy się nieśpiesznie w miłej zazwyczaj atmosferze. Ale czy jedzenie z grilla jest zdrowe? Niekoniecznie. Ale może być!
Zobacz na kolejnych zdjęciach TOP 10 zasad zdrowego grillowania:

Na czym grillować?
Oczywiście króluje tradycyjny, rusztowy grill węglowy. Bardziej zdrowy jest jednak grill elektryczny lub gazowy albo zwykła grillowa patelnia. Dlaczego? Dlatego, że z mięs grillowanych na rusztach skapuje tłuszcz i spala się na węglu. Powstają szkodliwe lotne związki (np. benzoapiren), które po prostu osiadają na grillowanych produktach. Poza tym grille elektryczne i gazowe wydzielają mniej dwutlenku węgla, a w końcu chodzi nam też o przebywanie na świeżym powietrzu.
Zobacz na kolejnych zdjęciach TOP 10 zasad zdrowego grillowania:

Czyść i szoruj!
Ruszta muszą być czyste! Nie wystarczy przetarcie ich z tłuszczu starymi gazetami czy szmatami. Pamiętajcie też, że przygotowanie mięs oznacza kontakt z surowym mięsem. A ono może zawierać szkodliwe bakterie (salmonella, listeria czy escherichia coli). Trzeba myć ręce, żeby ich nie roznosić.
Zobacz na kolejnych zdjęciach TOP 10 zasad zdrowego grillowania:

Tacki są bardzo ważne!
Żeby uniknąć szkodliwych efektów grillowania, wystarczy układać na rusztach produkty w folii lub na aluminiowych tackach (ułatwią tez potem czyszczenie grilla). Jeśli już wybieramy tacki, to ograniczą skapywanie tłuszczu na żar, ale go nie eliminują (mają zazwyczaj perforację). Wtedy warto postawić na chude mięsa. Będzie dużo zdrowiej!
Zobacz na kolejnych zdjęciach TOP 10 zasad zdrowego grillowania: