5 z 12
Rozpałka...
fot. pixabay

Rozpałka

Nie używajcie lakierowanego drewna, resztek mebli, kartonów czy starych gazet! Postawcie na dobrej jakości brykiet. Może też być węgiel drzewny (ważne, żeby nie zawierał żywicy, która pod wpływem spalania wydziela produkty rakotwórcze). Jeśli używacie podpałki, to poczekajcie z układaniem żywności aż się zupełnie wypali, a na brykiecie zbierze się warstwa żarzącego się popiołu.
Potem, kiedy żar przygaśnie, nie podsycajcie go podpałkami (polewanie jest efektowne, ale szkodliwe). Ich opary też są trujące.

Zobacz na kolejnych zdjęciach TOP 10 zasad zdrowego grillowania:











6 z 12
Marynata...
fot. pixabay

Marynata

Nie kupujcie gotowych. Mają zwykle glutaminian sodu oraz inne polepszacze i konserwanty. Przed zamarynowaniem dobrze jest nakłuć mięso - głębiej wnikną aromaty. Marynujcie w ceramicznych albo szklanych naczyniach (metalowe reagują np. z kwaśną marynatą, a to niezdrowe). Marynaty do mięs robi się szybko i na setki sposobów. Zioła, dobry olej, sos sojowy albo jogurt - co kto woli. Z musztardą albo z miodem. Można też bardziej orientalnie. Zobaczcie.



Zobacz na kolejnych zdjęciach TOP 10 zasad zdrowego grillowania:











7 z 12
Co grillujemy?...
fot. pixabay

Co grillujemy?

Mięso rządzi! Kiełbasa zwłaszcza. Zdrowa? Niekoniecznie. Zwłaszcza, kiedy kupujemy ją jako gotowca, czyli przyprawioną i zapakowaną - wprost na grilla. Uważajcie, bo jest w niej mało mięsa, a sporo niebezpiecznych dodatków (wzmacniacze smaku, azotany, soli od groma).
Karkówki czy innych mięs też nie kupujcie gotowych na grilla. Marynujcie sami. Chuda wołowina czy drób też będą znakomite.
Pamiętajcie też o grillowaniu ryb. W folii z ziłami - pycha! I zdrowe!

I ważne: nie kładźcie na grilla mięsa prosto z lodówki. Powinno mieć temperaturę otoczenia.


Zobacz na kolejnych zdjęciach TOP 10 zasad zdrowego grillowania:











8 z 12
A może warzywa?...
fot. pixabay

A może warzywa?

Ziemniaki - wiadomo. Najlepsze z masłem, zawinięte w folię. Ale nie zapominajcie o innych warzywach. Można grillować cukinię, bakłażan, paprykę, marchewkę, kukurydzę czy pieczarki. Grillujcie je na tackach pokrojone w słupki lub plasterki. Wystarczy je skropić oliwą z oliwek i posypać suszonymi ziołami. Warzywne szaszłyki są przepyszne.



Zobacz na kolejnych zdjęciach TOP 10 zasad zdrowego grillowania:












Pozostały jeszcze 3 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Wielkie i międzynarodowe ćwiczenia w Lubuskiem. W akcji kilkuset strażaków

Wielkie i międzynarodowe ćwiczenia w Lubuskiem. W akcji kilkuset strażaków

Iga Świątek w trudnym momencie kariery. Na horyzoncie znaczny spadek w rankingu

O TYM SIĘ MÓWI
Iga Świątek w trudnym momencie kariery. Na horyzoncie znaczny spadek w rankingu

Nowy dodatek do PTCG Pocket zachwyci fanów. Do gry wkraczają potężne karty

Nowy dodatek do PTCG Pocket zachwyci fanów. Do gry wkraczają potężne karty

Zobacz również

Ależ odkrycie na terenie dawnego klasztoru na Dolnym Śląsku. Ogromna niespodzianka

Ależ odkrycie na terenie dawnego klasztoru na Dolnym Śląsku. Ogromna niespodzianka

Tak wygląda polski elektryczny mikrodostawczak. Zadebiutował w Katowicach

Tak wygląda polski elektryczny mikrodostawczak. Zadebiutował w Katowicach