
Kotlety jajeczne na soczewicy, jajka faszerowane różnymi nadzieniami, sałatkę z łososiem i jajkiem, świąteczny barszczyk, lody na bezach? Prezentuejmy 77 przepisów na jajka wielkanocne, które na pewno wzbogacą menu na świątecznym stole.
Jajka są jednym z podstawowych składników w kuchni, na bazie których możemy przygotować mnóstwo ciekawych potraw. Jajka mogą stanowić naczelny element dania głównego bądź być najważniejszym dodatkiem, jak w przypadku barszczu białego, bez którego nie mogą obyć się żadnej święta Wielkiej Nocy.
Przejdź do następnych slajdów, by zobaczyć przepisy.

KOTLETY JAJECZNE NA SOCZEWICY
Składniki na kotlety: 5 ugotowanych na twardo jaj, 1 surowe jajko, łyżka bułki tartej, koperek posiekany, bułka do obtoczenia, masło do smażenia, sól i pieprz.
Soczewica: 200 g soczewicy, 200 g szpinaku, 100 g marchwi, 100 g pietruszki, 50 g masła, 20 g czosnku, 50 g cebuli, 100 g papryki.
Jajka drobno siekamy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy koperek. Wybijamy surowe jajko i wszystko mieszamy. Formujemy kulki bądź kotleciki - według uznania. Obtaczamy w bułce tartek i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Soczewicę gotujemy wcześniej na półtwardo. Grillujemy warzywa na patelni, cebulę z czosnkiem podsmażamy. Warzywa grillowane i świeżą paprykę łączymy z cebulką i soczewicą. Kotlety podajemy z przygotowaną mieszanką.
Przepis stworzony przez Konrada Marcisza z restauracji w Hotelu Grafit w Kielcach.

SAŁATKA Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM I JAJKIEM
Składniki: 200 g mixu sałat, 3 jajka, 100 g pomidorków koktajlowych, 100 g oliwek, 250 g łososia wędzonego, 1 ogórek świeży, 1 czerwona cebula, kiełki rzodkiewki, 2 rzodkiewki, sos winegret.
Wszystkie warzywa dokładnie płuczemy. Jajka gotujemy na twardo i kroimy na ćwiartki. Pomidorki na połówki, ogórka i rzodkiewki w kostkę, cebulę w piórka. Wszystkie składniki układamy na talerzu, na końcu rozdrobnionego łososia. Dekorujemy kiełkami i polewamy sosem.
Przepis stworzony przez Konrada Marcisza z restauracji w Hotelu Grafit w Kielcach.

LODY NA BEZACH Z SOSEM ZABAJONE
Składniki: 5 jajek, cukier, odrobina soli, 1 pomarańcza, ulubione lody.
Białka oddzielamy do bezy, żółtka do sosu zabajone. Białka odrobinę solimy i ubijamy. Dodajemy cukier w międzyczasie. Białka uformowane w pożądany kształt pieczemy w piekarniku pół godziny w 140 stopniach, potem przez 1,5 godziny w 90 stopniach. Żółtko przygotowujemy w kąpieli wodnej (temperatura musi być poniżej 100 stopni, aby nie zrobiła nam się jajecznica). Dodajemy cukier, ucieramy. Na koniec dodajemy wyciśniętą pomarańczę. Podajemy z lodami.
Przepis stworzony przez Konrada Marcisza z restauracji w Hotelu Grafit w Kielcach.