1 z 77
Przewijaj galerię w dół
Kotlety jajeczne na soczewicy, jajka faszerowane różnymi...
fot. Dawid Łukasik

Kotlety jajeczne na soczewicy, jajka faszerowane różnymi nadzieniami, sałatkę z łososiem i jajkiem, świąteczny barszczyk, lody na bezach? Prezentuejmy 77 przepisów na jajka wielkanocne, które na pewno wzbogacą menu na świątecznym stole.

Jajka są jednym z podstawowych składników w kuchni, na bazie których możemy przygotować mnóstwo ciekawych potraw. Jajka mogą stanowić naczelny element dania głównego bądź być najważniejszym dodatkiem, jak w przypadku barszczu białego, bez którego nie mogą obyć się żadnej święta Wielkiej Nocy.

Przejdź do następnych slajdów, by zobaczyć przepisy.

2 z 77
Składniki  na kotlety: 5 ugotowanych na twardo jaj, 1 surowe...
fot. Dawid Łukasik

KOTLETY JAJECZNE NA SOCZEWICY

Składniki na kotlety: 5 ugotowanych na twardo jaj, 1 surowe jajko, łyżka bułki tartej, koperek posiekany, bułka do obtoczenia, masło do smażenia, sól i pieprz.

Soczewica: 200 g soczewicy, 200 g szpinaku, 100 g marchwi, 100 g pietruszki, 50 g masła, 20 g czosnku, 50 g cebuli, 100 g papryki.

Jajka drobno siekamy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy koperek. Wybijamy surowe jajko i wszystko mieszamy. Formujemy kulki bądź kotleciki - według uznania. Obtaczamy w bułce tartek i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Soczewicę gotujemy wcześniej na półtwardo. Grillujemy warzywa na patelni, cebulę z czosnkiem podsmażamy. Warzywa grillowane i świeżą paprykę łączymy z cebulką i soczewicą. Kotlety podajemy z przygotowaną mieszanką.

Przepis stworzony przez Konrada Marcisza z restauracji w Hotelu Grafit w Kielcach.

3 z 77
Składniki: 200 g mixu sałat, 3 jajka, 100 g pomidorków...
fot. Dawid Łukasik

SAŁATKA Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM I JAJKIEM

Składniki: 200 g mixu sałat, 3 jajka, 100 g pomidorków koktajlowych, 100 g oliwek, 250 g łososia wędzonego, 1 ogórek świeży, 1 czerwona cebula, kiełki rzodkiewki, 2 rzodkiewki, sos winegret.

Wszystkie warzywa dokładnie płuczemy. Jajka gotujemy na twardo i kroimy na ćwiartki. Pomidorki na połówki, ogórka i rzodkiewki w kostkę, cebulę w piórka. Wszystkie składniki układamy na talerzu, na końcu rozdrobnionego łososia. Dekorujemy kiełkami i polewamy sosem.

Przepis stworzony przez Konrada Marcisza z restauracji w Hotelu Grafit w Kielcach.

4 z 77
Składniki: 5 jajek, cukier, odrobina soli, 1 pomarańcza,...
fot. Dawid Łukasik

LODY NA BEZACH Z SOSEM ZABAJONE

Składniki: 5 jajek, cukier, odrobina soli, 1 pomarańcza, ulubione lody.

Białka oddzielamy do bezy, żółtka do sosu zabajone. Białka odrobinę solimy i ubijamy. Dodajemy cukier w międzyczasie. Białka uformowane w pożądany kształt pieczemy w piekarniku pół godziny w 140 stopniach, potem przez 1,5 godziny w 90 stopniach. Żółtko przygotowujemy w kąpieli wodnej (temperatura musi być poniżej 100 stopni, aby nie zrobiła nam się jajecznica). Dodajemy cukier, ucieramy. Na koniec dodajemy wyciśniętą pomarańczę. Podajemy z lodami.

Przepis stworzony przez Konrada Marcisza z restauracji w Hotelu Grafit w Kielcach.

Pozostały jeszcze 72 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Porażka zmęczonej świętowaniem Barcelony. Lewandowski znowu bez gola

Porażka zmęczonej świętowaniem Barcelony. Lewandowski znowu bez gola

Lokal wyborczy zmienił się w kolorowankę. Przy wejściu są duże kredki

Lokal wyborczy zmienił się w kolorowankę. Przy wejściu są duże kredki

Zaginięcie 11-latki. Sąd podjął ważną decyzję w sprawie Karola B.

Zaginięcie 11-latki. Sąd podjął ważną decyzję w sprawie Karola B.

Zobacz również

Porażka zmęczonej świętowaniem Barcelony. Lewandowski znowu bez gola

Porażka zmęczonej świętowaniem Barcelony. Lewandowski znowu bez gola

Lokal wyborczy zmienił się w kolorowankę. Przy wejściu są duże kredki

Lokal wyborczy zmienił się w kolorowankę. Przy wejściu są duże kredki