1 z 77
Przewijaj galerię w dół
Kotlety jajeczne na soczewicy, jajka faszerowane różnymi...
fot. Dawid Łukasik

Kotlety jajeczne na soczewicy, jajka faszerowane różnymi nadzieniami, sałatkę z łososiem i jajkiem, świąteczny barszczyk, lody na bezach? Prezentuejmy 77 przepisów na jajka wielkanocne, które na pewno wzbogacą menu na świątecznym stole.

Jajka są jednym z podstawowych składników w kuchni, na bazie których możemy przygotować mnóstwo ciekawych potraw. Jajka mogą stanowić naczelny element dania głównego bądź być najważniejszym dodatkiem, jak w przypadku barszczu białego, bez którego nie mogą obyć się żadnej święta Wielkiej Nocy.

Przejdź do następnych slajdów, by zobaczyć przepisy.

2 z 77
Składniki  na kotlety: 5 ugotowanych na twardo jaj, 1 surowe...
fot. Dawid Łukasik

KOTLETY JAJECZNE NA SOCZEWICY

Składniki na kotlety: 5 ugotowanych na twardo jaj, 1 surowe jajko, łyżka bułki tartej, koperek posiekany, bułka do obtoczenia, masło do smażenia, sól i pieprz.

Soczewica: 200 g soczewicy, 200 g szpinaku, 100 g marchwi, 100 g pietruszki, 50 g masła, 20 g czosnku, 50 g cebuli, 100 g papryki.

Jajka drobno siekamy, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy koperek. Wybijamy surowe jajko i wszystko mieszamy. Formujemy kulki bądź kotleciki - według uznania. Obtaczamy w bułce tartek i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Soczewicę gotujemy wcześniej na półtwardo. Grillujemy warzywa na patelni, cebulę z czosnkiem podsmażamy. Warzywa grillowane i świeżą paprykę łączymy z cebulką i soczewicą. Kotlety podajemy z przygotowaną mieszanką.

Przepis stworzony przez Konrada Marcisza z restauracji w Hotelu Grafit w Kielcach.

3 z 77
Składniki: 200 g mixu sałat, 3 jajka, 100 g pomidorków...
fot. Dawid Łukasik

SAŁATKA Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM I JAJKIEM

Składniki: 200 g mixu sałat, 3 jajka, 100 g pomidorków koktajlowych, 100 g oliwek, 250 g łososia wędzonego, 1 ogórek świeży, 1 czerwona cebula, kiełki rzodkiewki, 2 rzodkiewki, sos winegret.

Wszystkie warzywa dokładnie płuczemy. Jajka gotujemy na twardo i kroimy na ćwiartki. Pomidorki na połówki, ogórka i rzodkiewki w kostkę, cebulę w piórka. Wszystkie składniki układamy na talerzu, na końcu rozdrobnionego łososia. Dekorujemy kiełkami i polewamy sosem.

Przepis stworzony przez Konrada Marcisza z restauracji w Hotelu Grafit w Kielcach.

4 z 77
Składniki: 5 jajek, cukier, odrobina soli, 1 pomarańcza,...
fot. Dawid Łukasik

LODY NA BEZACH Z SOSEM ZABAJONE

Składniki: 5 jajek, cukier, odrobina soli, 1 pomarańcza, ulubione lody.

Białka oddzielamy do bezy, żółtka do sosu zabajone. Białka odrobinę solimy i ubijamy. Dodajemy cukier w międzyczasie. Białka uformowane w pożądany kształt pieczemy w piekarniku pół godziny w 140 stopniach, potem przez 1,5 godziny w 90 stopniach. Żółtko przygotowujemy w kąpieli wodnej (temperatura musi być poniżej 100 stopni, aby nie zrobiła nam się jajecznica). Dodajemy cukier, ucieramy. Na koniec dodajemy wyciśniętą pomarańczę. Podajemy z lodami.

Przepis stworzony przez Konrada Marcisza z restauracji w Hotelu Grafit w Kielcach.

Pozostały jeszcze 72 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Zawiercie zagra o Puchar Europy! W polskim półfinale podniosło się ze stanu 0:2

Zawiercie zagra o Puchar Europy! W polskim półfinale podniosło się ze stanu 0:2

Wsiadł do windy, która nagle...urwała się i runęła z trzeciego piętra. Cud, że żyje

NOWE FAKTY
Wsiadł do windy, która nagle...urwała się i runęła z trzeciego piętra. Cud, że żyje

Śląsk urwał punkty Jagiellonii. Ostatni mecz Ekstraklasy we Wrocławiu

Śląsk urwał punkty Jagiellonii. Ostatni mecz Ekstraklasy we Wrocławiu

Zobacz również

Wsiadł do windy, która nagle...urwała się i runęła z trzeciego piętra. Cud, że żyje

NOWE FAKTY
Wsiadł do windy, która nagle...urwała się i runęła z trzeciego piętra. Cud, że żyje

Kierowca ciężarówki wjechał w matkę z dzieckiem

Kierowca ciężarówki wjechał w matkę z dzieckiem