
Świeże owoce i warzywa to nieodłączny element każdej kuchni. Szczególnie te sezonowe wiosną i latem kuszą żywymi kolorami i bogactwem witamin. W procesie wzrostu, transportu czy na półkach sklepowych poddawane są różnym zabiegom ochronnym czy konserwującym. Eksperci mówią, że mycie takich zakupionych warzyw i owoców samą wodą jest niewystarczające. Jak zatem umyć owoce i warzywa, by były czyste, a także pozbawione bakterii, pozostałości po nawozach i nie straciły swoich właściwości?
Zobacz sposoby ---->

Musimy pamiętać, że brud nie powinien nam się kojarzyć jedynie z widocznymi zabrudzeniami. Poprzez dotyk różnego rodzaju przedmiotów (klamek, poręczy, banknotów), czy spożywanie niemytych warzyw i owoców możemy przenieść wiele chorobotwórczych bakterii, wirusów czy grzybów wprost do naszego organizmu.
Zobacz, jak myć warzywa i owoce ---->

Owoce i warzywa, które przynosimy do swoich domów, intuicyjnie myjemy najczęściej pod bieżącą wodą. Bardziej dokładni z nas, nalewają ciepłą wodę do miski czy zlewu i pozwalają im pomoczyć się w nadziei, że brud odmięknie i pozbędziemy się go z ich powierzchni. Niestety, zarówno jeden jak i drugi sposób jest niewystarczający. Woda nie zmyje nagromadzonych zanieczyszczeń, bakterii, pozostałości nawozów, wosków... Wszystkie one mogą być groźne dla naszego zdrowia.
Zobacz, jak myć warzywa i owoce ---->

Domowe sposoby na mycie owoców i warzyw.
Skoro sama woda nie wystarczy, na co powinniśmy postawić? Wiele mówi się o domowych sposobach walki z zabrudzeniami owoców i warzyw. Tutaj z pomocą przychodzą nam na przykład dobrze znany ocet czy soda.
Najpierw należy wypłukać warzywa czy owoce w wodzie z odczynem kwaśnym, może to być roztwór octu spirytusowego (10% octu, 90% wody) lub kwasku cytrynowego. Następnie w wodzie z odczynem zasadowym, czyli z sodą.
Opłukanie ich w roztworze 2% słonej wody usunie większość kontaktowych pozostałości pestycydów, które normalnie pojawiają się na powierzchni warzyw i owoców.
Zobacz, jak myć warzywa i owoce ---->