
Kasza
Jest przede wszystkim źródłem błonnika, potasu oraz skrobi. Wszystkie te składniki regulują proces metabolizmu i sycą na dość długi czas. Ponadto kasze zapobiegają gwałtownym wahaniom poziomu glukozy, co zapobiega atakom wilczego głodu. Dzięki temu ułatwiają utrzymanie właściwej wagi.

Oliwa i awokado
Zawierają kwasy omega-3 oraz witaminę B6, które są prawdziwymi dopalaczami przemiany materii. Odpowiadają za prawidłową gospodarkę tłuszczową organizmu i obniżają poziom cholesterolu. Podobne właściwości ma także siemię lniane. Awokado znacząco poprawia wchłanianie związków odżywczych.

Strączkowe i kiełki
Zawierają mnóstwo witamin z grupy B, które odpowiadają m.in. za prawidłową przemianę materii. Warzywa strączkowe to także źródło pełnowartościowego białka, a kiełki - witaminy C. Najbardziej wartościowe i najbezpieczniejsze są kiełki wyhodowane w domu. Świeże mają najwięcej witamin.