
Sezony jesienno-zimowy i zimowo - wiosenny to także czas zachorowań. Zamiast brać suplementy diety, można naturalnymi środkami wspomóc swoją odporność. Co jeść, żeby uniknąć osłabienia? Zobacz w naszej galerii!
Sprawdź domowe sposoby na odporność --->

Miód
Profilaktycznie warto jeść 1-2 łyżeczki miodu dziennie. Jest skarbnicą witamin, mikroelementów oraz cennych enzymów, które mobilizują układ odpornościowy. Warto wypić rano szklankę wody (letniej, w temperaturze powyżej 40 stopni Celsjusza miód traci swoje właściwości) z łyżką miodu i sokiem z połowy cytryny.
Sprawdź domowe sposoby na odporność --->

Cytryna lub inny owoc bogaty w witaminę C
Masz katar? Spróbuj zrobić sobie cytrynowego shota! Witamina C uszczelnia naczynia krwionośne, co pozwoli na przynajmniej kilka godzin pozbyć się problemu z cieknącym nosem. Wystarczy wycisnąć sok z całej lub połówki cytryny i wypić go bez rozcieńczania. Po takiej dawce kwaśnego soku można popić go wodą. Ważne, aby wypić shota zaraz po wyciśnięciu cytryny, gdyż witaminę tę rozkłada nie tylko woda, ale i dostęp tlenu. Bogate w tę witaminę są nie tylko cytrusy, ale też maliny, brokuły, natka pietruszki, papryka, porzeczki i szpinak.
Sprawdź domowe sposoby na odporność --->

Jogurty
Odporność bierze się z brzucha, a właściwie z jelit, więc warto zadbać o to, aby spożywać produkty zawierające żywe kultury bakterii. Wśród nich są jogurty i kefiry, ale babcie polecają tez kapustę kiszoną i ogórki kiszone.
Sprawdź domowe sposoby na odporność --->