
Mądrości Tyriona Lannistera
Na zaskakujący pomysł wpadł George R.R. Martin, autor cyklu "Gra o tron", aby z zawartości swoich własnych książek wyabstrahować mądrości, którymi czytelników raczy Tyrion Lannister, najbardziej lubiany bohater opowieści. Tyrion ma coś do powiedzenia na każdy właściwie temat, choć oczywiście najwięcej o jedzeniu i miłości. "Najbardziej lubię nieśmiałe panny", "Najlepsze są kłamstwa przyprawione odrobiną prawdy", "Odrobina szczerej odrazy może mieć odświeżające działanie, jak cierpkie wino po zbyt słodkim deserze" , "Miecz wbity w trzewia. Najlepsze lekarstwo na zatwardzenie" to tylko przykładowe próbki jego dowcipu. Aforyzmy i dowcipy Tyriona Lannistera to najlepszy prezent dla fanów Pieśni lodu i ognia George'a R. R. Martina oraz serialu Gra o tron
George R.R. Martin, "Aforyzmy i mądrości Tyriona Lannistera", Zysk i S-ka, Poznań 2013, 19,90 zł

Tam gdzie była Elżbieta Dzikowska (np. w Meksyku)
Najnowsza książka autorstwa Elzbiety Dzikowskiej to autobiografia, albo jak piszą: przewodnik po życiu znanej dziennikarki-podróżniczki Jej telewizyjne programy z cyklu "Pieprz i wanilia" prowadzone razem z Tonym Halikiem (prywatnie mężem) zna większość telewidzów. Ale czy wiecie, że programy te nagrywane były w ich domowym studiu, a dokładniej - w piwnicy domu w Międzylesiu? Albo że Dzikowska naprawdę miała na imię Józefa? (Dlaczego w telewizji pani przedstawia się nieprawdziwym imieniem? zapytał ją kiedyś milicjant podczas kontroli. Gdyby pan miał takie imię, też by pan używał innego, miała mu odpowiedzieć). Takich anegdot tu więcej. Warto tę książkę mieć na półce.
Elżbieta Dzikowska "Tam gdzie byłam", Bernardinum, Pelplin 2013, 49 zł

Smacznie zjeść
Nie trzeba być milionerem, by jeść jak milioner. Basia Ritz, zwyciężczyni pierwszej edycji programu "MasterChef", właśnie przygotowała książkę, w której kompiluje swoje kulinarne pomysły. Klucz ich doboru jest prosty - im danie mniej skomplikowane, tym lepiej. Ritz prezentuje więc nam przepisy na potrawy, które pamiętamy z dzieciństwa, np. placki z jabłkiem, pieczeń rzymską, zrazy wołowe, ale są także pomysły na dania bardziej współczesne, m.in. szaszłyki z mielonego mięsa, schab faszerowany daktylami, czy texmex burgera. Jednak bez względu na to, czy danie znamy od dawna, czy bardzo krótko, łączy je jedno: każde jest smaczne.
Basia Ritz, "Dom pełen smaku", pascal, Bielsk0--Biała 2013,
49,90 zł

Najlepiej wespół w zespół
Jak współpracować z innymi? Znany amerykański socjolog pochyla się nad jednym z najbardziej palących problemów współczesnej cywilizacji: umiejętności kooperacji. Zwraca uwagę, że dziś coraz częściej w jednym miejscu pracują osoby z krańcowo różnych światów, których różnią kultury, języki, religie. Sennett szuka płaszczyzn, na której ich drogi mogą się spotkać. Widać, że czuje on ducha czasu.
Bada i opisuje współpracę w Internecie i na ulicy, w szkołach i w pracy. Śledzi ewolucję rytuałów wspólnego działania od średniowiecza po dziś.
Richard Sennett, "Razem. rytuały, zalety i zasady współpracy", Muza, Warszawa 2013, cena 39,99 zł