1/8
Sernik na słono z serem żółtym...
fot. FOT. MSM MOŃKI

Kuchnia na walentynki - PRZEPISY

Sernik na słono z serem żółtym
Składniki:
spód:
150 g herbatników maślanych,
100 g masła
masa serowa:
0,6 kg twarogu półtłustego,
6 jaj,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
150 g sera żółtego,
200 g łososia wędzonego na zimno,
12 jaj przepiórczych,
pęczek koperku,
4 łyżki jogurtu typu greckiego,
¼ łyżeczki soli,
1 płaska łyżeczka pieprzu czerwonego
Kruszonka: 100 g mąki, 120 g masła, 70 g sera żółtego

Ciastka bardzo drobno pokruszyć lub zmielić. Dodać roztopione masło, wymieszać i wysypać do tortownicy lub blaszki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Równo rozprowadzić na dnie i ubić ręką, a najlepiej dnem szklanki.
Jajka razem z mąką ziemniaczaną dokładnie ubić na puszystą masę. Łyżka po łyżce, dodawać twaróg, jogurt naturalny i dalej ubijać, aż do dokładnego połączenia. Dodać sól, pieprz czerwony i wymieszać. Dodać pokrojony w centymetrową kostkę ser żółty, poszarpane kawałki łososia i grubo skrojony koperek. Wymieszać. Masę serową wyłożyć na wcześniej przygotowany spód. W masę wcisnąć wcześniej ugotowane na twardo i obrane jajka przepiórcze.
Mąkę posiekać z zimnym masłem i ugnieść w dłoniach. Następnie rozkruszyć do miseczki, dodać utarty na grubym oczku ser i wymieszać. Wyłożyć na masę serową. Piec w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku przez 1 godzinę.
(źródło: msm-monki.pl)

2/8
Quiche w kształcie serca ze szpinakiem...
fot. FOT. MSM MOŃKI

Kuchnia na walentynki - PRZEPISY

Quiche w kształcie serca ze szpinakiem
Składniki:
Ciasto:
200 g mąki pszennej
120 g masła
1 żółtko
szczypta soli
Farsz:
200 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego
1 żółtko
50 ml śmietanki słodkiej 18%
200 g sera żółtego
sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa do smaku
10 pomidorków koktajlowych

Mąkę i masło posiekać nożem, dodać żółtko, sól i wyrobić ciasto. Rozwałkować i rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiec w piekarniku w 200 st. C przez ok. 15 minut. Przed włożeniem do piekarnika można wsypać fasolę lub groch, żeby ciasto po upieczeniu przylegało do blaszki. Szpinak rozmrozić, odlać nadmiar wody, dodać żółtko jajka, śmietankę i połowę sera pokrojonego w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i dokładnie wymieszać. Gotową masę wyłożyć na ciasto. Na wierzch wyłożyć pozostały starty ser i przekrojone na pół pomidorki. Piec w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez ok. 20 minut.
(źródło: msm-monki.pl)

3/8
Minikanapeczki w kształcie serduszek...
fot. fot. MATERIAŁY PRASOWE DAN CAKE

Kuchnia na walentynki - PRZEPISY

Minikanapeczki w kształcie serduszek
Takie kanapeczki można zrobić dosłownie ze wszystkim - na przykład z pysznymi krewetkami lub pasztetem i pomarańczami
Składniki:
3 pomarańcze, 200 g masła, 200 g cukru, żółtka jaj - 4, chleb tostowy (15 kromek)
dobrej jakości pasztet w kawałku - 500 g (lub 15 dużych krewetek)
1 granat
foremka w kształcie serca w dwóch rozmiarach

Pomarańcze sparzyć i osuszyć. Zetrzeć skórkę z jednej pomarańczy i z wszystkich wycisnąć sok. W garnuszku umieścić skórkę i sok z wyciśniętych pomarańczy. Gotować na wolnym ogniu kilkanaście minut, co jakiś czas mieszając, aż sok zredukuje się do konsystencji syropu. Na garnku z gotującą się wodą postawić szklaną, żaroodporną lub metalową miskę tak, by dno garnka nie dotykało spodu miski. Przelać do niej syrop z pomarańczy, dodać masło pokrojone w kostkę i cukier. Całość gotować, co jakiś czas mieszając na małym ogniu na parze, aż cukier i masło się rozpuszczą i uzyskamy gładką, jednolitą masę. Następnie energicznie mieszając dodać żółtka i podgrzewać często mieszając jeszcze przez kilkanaście minut, aż masa zgęstnieje. Masę zdjąć z palnika i wystudzić. Kromki chleba tostowego posmarować wystudzoną pastą i wykroić serca za pomocą większej foremki. Pasztet pokroić na centymetrowe plastry i wykroić z nich serca mniejszą foremką. Ułożyć je na kanapeczkach z pastą pomarańczową, udekorować ziarenkami granatu.
(źródło: dancake.pl)

4/8
Łosoś a la Romeo...
fot. 123 RF

Kuchnia na walentynki - PRZEPISY

Łosoś a la Romeo
Pamiętajmy, że lepiej ciasto francuskie lekko przepiec, niż go nie dopiec
Składniki:
ok. 75 dag fileta z łososia (bez skóry)
2 paczki gotowego ciasta francuskiego
2 szklanki zieleniny (natki pietruszki, koperku, szczypiorku - z przewagą natki pietruszki)
ewentualnie 1-2 gałązki świeżego estragonu
1 mała pikantna czerwona świeża papryczka
2 jajka, ewentualnie sok z cytryny, sól, pieprz

Filet umyć i osuszyć, sprawdzić, czy gdzieś nie pozostały ości, natrzeć solą i pieprzem (jak ktoś lubi, może natrzeć odrobiną soku z cytryny). Papryczkę oczyścić usuwając gniazda nasienne i ogonek, pokroić w paseczki. Zieleninę dokładnie posiekać i wymieszać z papryczką. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, następnie delikatnie rozwinąć na niej porcje ciasta. Na cieście ułożyć rybę, zostawiając z brzegu trochę wolnego miejsca. Na rybie rozłożyć zieleninę, starając się, aby mięso było całkiem przykryte. Jajko lekko ubić i posmarować nim brzegi ciasta. Pozostałą porcję ciasta rozwałkować i przykryć rybę, sklejając starannie brzegi. Ciasto delikatnie nakłuć widelcem lub naciąć w kilku miejscach, aby podczas pieczenia para mogła swobodnie uchodzić. Posmarować ubitym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika (200 st. C) przynajmniej na 30 minut.
(Przepis z książki „Afrodyzjaki wszech czasów” autorstwa Małgorzaty Caprari)

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.

Polecamy

Dachowanie samochodu osobowego. Kierująca trafiła do szpitala

Dachowanie samochodu osobowego. Kierująca trafiła do szpitala

Tak mieszkają Opozda, Herbuś, Piaseczny. Przytulne wnętrza? Zobacz [ZDJĘCIA]

Tak mieszkają Opozda, Herbuś, Piaseczny. Przytulne wnętrza? Zobacz [ZDJĘCIA]

Plejada gwiazd na walce Usyk vs. Fury [ZDJĘCIA]

Plejada gwiazd na walce Usyk vs. Fury [ZDJĘCIA]

Zobacz również

Burza w Łodzi. Ściana deszczu, grzmoty i...zalane ulice! ZDJĘCIA

Burza w Łodzi. Ściana deszczu, grzmoty i...zalane ulice! ZDJĘCIA

Usyk – Fury. Walka godna pojedynku stulecia. Znamy absolutnego mistrza świata [WIDEO]

Usyk – Fury. Walka godna pojedynku stulecia. Znamy absolutnego mistrza świata [WIDEO]