5 z 9
Pikantny tort świętego Walentego...
fot. 123 RF

Kuchnia na walentynki - PRZEPISY

Pikantny tort świętego Walentego
To danie musimy przygotować dzień wcześniej, czyli już we wtorek
Składniki:
1/4 kostki masła
8 jajek ugotowanych na twardo
garść posiekanego koperku
garść posiekanego szczypiorku
2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
2 małe słoiczki kawioru czarnego lub czerwonego
sól, pieprz do smaku

Masło stopić i ostudzić. Jajka jak najdrobniej posiekać lub utrzeć w malakserze z dodatkiem posiekanej zieleniny. Dodać skórkę cytryny, pół szklanki śmietany i ostudzone stopione masło. Dobrze wymieszać i doprawić do smaku. Tortownicę z otwieranymi bokami wyłożyć folią aluminiową i ułożyć na niej masę jajeczną, wyrównując powierzchnię. Całość przykryć płatkiem folii spożywczej i wstawić na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).
Następnego dnia ostrożnie przełożyć „tort” na ozdobny talerz, posmarować pozostałą śmietaną i przykryć warstwą kawioru. Tort można dodatkowo przybrać, na przykład gałązkami zieleniny albo piklami w kształcie serc.
(Przepis z książki „Afrodyzjaki wszech czasów” autorstwa Małgorzaty Caprari)

6 z 9
Ostra zupa z pomidorów i papryki...
fot. 123 RF

Kuchnia na walentynki - PRZEPISY

Ostra zupa z pomidorów i papryki
Zupę możemy serwować z grzankami z pełnoziarnistego pieczywa
Składniki:
1/2 kg czerwonej papryki
1 kartonik pomidorów krojonych bez skórki
2 marchewki
2 papryczki chili
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 litr bulionu warzywnego
świeża bazylia lub oregano

Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na plastry. Papryczki chili posiekać dość grubo, cebule posiekać na dość grube piórka, marchewki umyć, obrać i pokroić w słupki, ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki włożyć do garnka. Dodać bulion warzywny oraz pomidory z kartonika. Gdy papryka i marchewki zmiękną, wyjąć wszystkie warzywa, a wywar odstawić. Wyjęte warzywa dokładnie zblendować, tak, by uzyskać warzywne puree, do którego dodamy wywar. Całość przełożyć do garnka i kilka minut podgrzewać na małym ogniu.
Przed podaniem zupę posypać posiekaną bazylią lub oregano. Podawać w kokilkach lub miseczkach w kształcie serc.

7 z 9
Aksamitne curry rybne z serkiem kremowym...
fot. FOT. MSM MOŃKI

Kuchnia na walentynki - PRZEPISY

Aksamitne curry rybne z serkiem kremowym
To danie rozgrzeje nas w lutowy wieczór i pobudzi nasze zmysły
Składniki:
500 g filetów rybnych
4 łyżki oleju kokosowego
1 cebula
1 papryczka chili (czerwona lub zielona)
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka świeżego tartego imbiru
pół łyżeczki mielonego kuminu
ćwierć łyżeczki mielonego cynamonu
1 liść laurowy
3 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
1 średni pomidor
puszka mleka kokosowego
100 g serka topionego kremowego
sól i pieprz do smaku

Filety rybne pokroić na kawałki, doprawić solą, pieprzem i odstawić do lodówki. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju kokosowym. Dodać papryczkę chili bez pestek, pokrojoną w kostkę oraz kurkumę, imbir, kumin, cynamon, liść laurowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość chwilę podsmażyć. Następnie dodać sok z cytryny, pokrojone w kostkę pomidory, mleko kokosowe i serek topiony. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Następnie dodać wcześniej przygotowaną rybę. Całość poddusić na wolnym ogniu około 10 minut.
(źródło: msm-monki.pl)

8 z 9
Sałatka Taco w miseczce z tortilli...
fot. fot. MATERIAŁY PRASOWE DAN CAKE

Kuchnia na walentynki - PRZEPISY

Sałatka Taco w miseczce z tortilli
Wbrew pozorom, to ładnie podane danie wcale nie jest pracochłonne
Składniki:
1 główka sałaty lodowej,
3 średnie pomidory,
1 średnia czerwona cebula,
2 żółte papryki,
garść czarnych oliwek,
puszka czerwonej fasoli,
3 ząbki czosnku,
250 g sera żółtego,
500 g mięsa mielonego wołowego,
3 łyżki oleju rzepakowego,
4 gotowe tortille

Składniki na dressing:
6 łyżek oliwy z oliwek,
3 łyżki czerwonego octu winnego,
łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
1 ząbek czosnku (wyciśnięty przez praskę),
szczypta chilli,
sól i cukier do smaku

Do formy na babkę lub specjalnej formy do tortilli wkładamy tortille i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 10 minut, pilnując, by placki nie przypiekły się zbyt mocno. Gotowe wyjmujemy i czekamy aż ostygną. Sałatę szarpiemy na mniejsze kawałki i wykładamy na spód tortilli. Na dobrze rozgrzanym oleju krótko podsmażamy mięso mielone. Pomidory i paprykę kroimy w kostkę, czerwoną cebulę w drobne piórka. Czerwoną fasolę odsączamy. Na sałatę w miseczkach wykładamy pokrojone pomidory, paprykę, mięso mielone, fasolę i pokrojone w krążki oliwki. Składniki na dressing dokładnie mieszamy i polewamy sałatkę tuż przed podaniem, posypując ją wcześniej startym żółtym serem.
(źródło: dancake.pl)

Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Raków rozbił Śląsk i pozostanie liderem. Kibice: Mistrz, mistrz, Raków mistrz!

Raków rozbił Śląsk i pozostanie liderem. Kibice: Mistrz, mistrz, Raków mistrz!

AI zaprojektowała naszą kuchnię. Wystarczyło zdjęcie i kilka poleceń

AI zaprojektowała naszą kuchnię. Wystarczyło zdjęcie i kilka poleceń

Venom przejmuje Avengersów! Efekty tej fuzji są widowiskowe

Venom przejmuje Avengersów! Efekty tej fuzji są widowiskowe

Zobacz również

Pogrzeb papieża Franciszka. Ojca Świętego żegnali królowie, prezydenci i premierzy

Pogrzeb papieża Franciszka. Ojca Świętego żegnali królowie, prezydenci i premierzy

AI zaprojektowała naszą kuchnię. Wystarczyło zdjęcie i kilka poleceń

AI zaprojektowała naszą kuchnię. Wystarczyło zdjęcie i kilka poleceń