
Te cukiernie cieszą się ogromną popularności w Krakowie. Mają wieloletnią trdycje
Cukiernia pod Arkadami ul. Krakowska 5
To cukiernia z wieloletnią tradycją. Przy okazji świąt i różnych okazji pod jej drzwiami ustawiają się ogromne kolejki. Jak sami wlaściciele piszą na swojej stronie - Cukiernia Pod Arkadami jest jedną z nielicznych już cukierni w Krakowie, która zamiast na ilość – postawiła na jakość i smak swoich produktów. Nasza oferta jest skierowana dla wymagających klientów, którzy cenią sobie jakość i świeżość kupowanych wyrobów. Nasze receptury zostały wypracowane w czasach kiedy nie było chemii polepszaczy i ciast z proszku i cały czas na nich bazujemy. Nasze produkty powstają od podstaw na bieżąco w naszej pracowni na tyłach kawiarni z wysokiej jakości maki, prawdziwych jajek , bitej śmietany , masła , czekolady i owoców. Nie mrozimy naszych ciast ani tortów.
Cukiernia została otwarta w 1971 roku i od tamtej pory rozpieszcza podniebienia mieszkańców Krakowa. Dzisiaj w ofercie cukierni można znaleźć także wyroby vegańskie oraz autorskie torty według własnego pomysłu i projektu klienta.

Te cukiernie mają wieloletnią tradycje. Odwiedzają je tłumy
Cukiernia Wilk, ul. Limanowskiego 30A
W 1967 po zdobyciu doświadczenia w słynnej cukierni Józefa Scherchardta w Rynku Głównym, Józef Wilk otworzył własną cukiernię. Działalność prowadził z żoną Elżbietą do początku lat dwutysięcznych. Wtedy firmę przejął jej obecny właściciel, Grzegorz Wilk. Cukiernia przyciąga przed swoje drzwi tłumy fanów słodkości, szczególnie w tłusty czwartek. Już teraz cukiernia wystawiła swoją ofertę z którą mogą zapoznać się chętni na zakup pączków.
Obecnie firma ma dwa sklepy firmowe w Krakowie : Plac na Stawach (róg ul.Komorowskiego i Senatorskiej) oraz w Podgórzu (Limanowskiego 30A).

Wieloletnia tradycja i smak. W tych cukierniach układają się kolejki nie tylko w tłusty czwartek
Cukiernia i kawiarnia Cichowscy, ul. Starowiślna 21
Cukiernia została otwarta w 1945 roku czyni ją cukiernią z najdłuższą tradycją w naszym zestawieniu. Pierwszym właścicielem cukierni był Piotr Czop, który do Krakowa przeprowadził się z Lwowa. W połowie XX wieku cukiernia rozpoczęła także własną produkcję wyrobów czekoladowych i karmelowych. Dzisiaj właścicielami cukierni są Adam Cichowski i jego dwie córki, Julia Cichowska i Natalia Cichowska-Olszewska.
Cukiernia od lat cieszy się uznaniem mieszkańców Krakowa a turyści mogą spróbować jej wyrobów, takich jak pralinki i makaroniki nie tylko na ul Starowiślnej ale także będąc gośćmi w hotelu Sheraton.
Krakowska cukiernia został doceniona również za granicą. Jak czytamy na jej oficjalnej stronie - "Naszymi kultowymi wyrobami są ciasteczka grylażowe, które zyskały popularność w całej Polsce, a nawet za granicą w Wiedniu oraz nugat, który powędrował z naszej cukierni do Watykanu i stał się przysmakiem Jana Pawła II".

Te cukiernie cieszą się ogromną popularności w Krakowie. Mają wieloletnią trdycje
Pracownia Cukiernicza Stanisława Sargi, Starowiślna 83/6
Latem gigantyczna kolejka po lody, zimą jeszcze większa po pączki. Tutaj jak uważają miłośnicy słodkości - warto czekać. Pracownia cukiernicza znajduje się na ulicy Starowiślnej i działa od 1985 r. Nieprzerwanie serwuje świeże lody wykonane na bazie naturalnych składników. Wiele osób uważa że tutaj czas się zatrzymał co oczywiście działa na plus. Idąc po lody można cofnąć się do lat swojej młodości.
Pracownia bez dwóch zdań działa jak wehikuł czasu i to nie tylko dla kubków smakowych. Będąc w Krakowie to punkt obowiązkowy na mapie cukierniczych odkryć.