1/5
Większość hodowców stosuje trzyletni cykl produkcyjny,...
fot. arc.

Trzy lata trwa droga karpia na stół

Większość hodowców stosuje trzyletni cykl produkcyjny, kończący się uzyskaniem ryb o wielkości ok. 1-1,5kg.

Krok pierwszy: Pierwszy rok hodowli: pozyskanie tarła (naturalnego lub sztucznego). Wyląg jest przenoszony do przesiadek, czyli płytkich stawów.

2/5
Krok drugi:...
fot. arc.

Trzy lata trwa droga karpia na stół

Krok drugi:

Wiosną drugiego roku karpie wpuszcza się do stawów kroczkowych, gdzie przebywają do kolejnej jesieni, uzyskując masę ok. 250 g.

3/5
Krok trzeci:...
fot. arc.

Trzy lata trwa droga karpia na stół

Krok trzeci:

Wiosną trzeciego roku karpie, zwane kroczkiem, trafiają do stawów towarowych. Są w nich do późnej jesieni.

4/5
Krok ostatni:...
fot. arc.

Trzy lata trwa droga karpia na stół

Krok ostatni:

Karpie o masie 1-1,5 kg trafiają do magazynów, a potem do sprzedaży.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

"Tarcza Wschód". Jakie są główne założenia projektu za 10 mld zł?

"Tarcza Wschód". Jakie są główne założenia projektu za 10 mld zł?

Tak kiedyś wyglądała Beata Kozidrak. Zobacz, jak zmieniała się wokalistka ZDJĘCIA

Tak kiedyś wyglądała Beata Kozidrak. Zobacz, jak zmieniała się wokalistka ZDJĘCIA

Burza, wichura, grad i deszcz we Wrocławiu. Jest ostrzeżenie dla miasta!

Burza, wichura, grad i deszcz we Wrocławiu. Jest ostrzeżenie dla miasta!

Zobacz również

W Katowicach PiS zbierał podpisy pod obywatelskim projektem ustawy „Stop podwyżkom”

W Katowicach PiS zbierał podpisy pod obywatelskim projektem ustawy „Stop podwyżkom”

Trawa nie chce rosnąć w cieniu? Nie przejmuj się nią, tylko posadź te rośliny

Trawa nie chce rosnąć w cieniu? Nie przejmuj się nią, tylko posadź te rośliny