1 z 6
Przewijaj galerię w dół
Większość hodowców stosuje trzyletni cykl produkcyjny,...
fot. arc.

Trzy lata trwa droga karpia na stół

Większość hodowców stosuje trzyletni cykl produkcyjny, kończący się uzyskaniem ryb o wielkości ok. 1-1,5kg.

Krok pierwszy: Pierwszy rok hodowli: pozyskanie tarła (naturalnego lub sztucznego). Wyląg jest przenoszony do przesiadek, czyli płytkich stawów.

2 z 6
Krok drugi:...
fot. arc.

Trzy lata trwa droga karpia na stół

Krok drugi:

Wiosną drugiego roku karpie wpuszcza się do stawów kroczkowych, gdzie przebywają do kolejnej jesieni, uzyskując masę ok. 250 g.

3 z 6
Krok trzeci:...
fot. arc.

Trzy lata trwa droga karpia na stół

Krok trzeci:

Wiosną trzeciego roku karpie, zwane kroczkiem, trafiają do stawów towarowych. Są w nich do późnej jesieni.

4 z 6
Krok ostatni:...
fot. arc.

Trzy lata trwa droga karpia na stół

Krok ostatni:

Karpie o masie 1-1,5 kg trafiają do magazynów, a potem do sprzedaży.

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Wypadek na DK 42 w Granicach. Bus uderzył w drzewo

Wypadek na DK 42 w Granicach. Bus uderzył w drzewo

Śląsk urwał punkty Jagiellonii. Ostatni mecz Ekstraklasy we Wrocławiu

Śląsk urwał punkty Jagiellonii. Ostatni mecz Ekstraklasy we Wrocławiu

Kierowca ciężarówki wjechał w matkę z dzieckiem

Kierowca ciężarówki wjechał w matkę z dzieckiem

Zobacz również

Wypadek na DK 42 w Granicach. Bus uderzył w drzewo

Wypadek na DK 42 w Granicach. Bus uderzył w drzewo

Zaginiona 11-latka wykorzystana seksualnie przez 24-latka. „Jest wniosek o areszt”

NOWE FAKTY
Zaginiona 11-latka wykorzystana seksualnie przez 24-latka. „Jest wniosek o areszt”