1 z 6
Przewijaj galerię w dół

fot. arc.
Trzy lata trwa droga karpia na stół
Większość hodowców stosuje trzyletni cykl produkcyjny, kończący się uzyskaniem ryb o wielkości ok. 1-1,5kg.
Krok pierwszy: Pierwszy rok hodowli: pozyskanie tarła (naturalnego lub sztucznego). Wyląg jest przenoszony do przesiadek, czyli płytkich stawów.
2 z 6

fot. arc.
Trzy lata trwa droga karpia na stół
Krok drugi:
Wiosną drugiego roku karpie wpuszcza się do stawów kroczkowych, gdzie przebywają do kolejnej jesieni, uzyskując masę ok. 250 g.
3 z 6

fot. arc.
Trzy lata trwa droga karpia na stół
Krok trzeci:
Wiosną trzeciego roku karpie, zwane kroczkiem, trafiają do stawów towarowych. Są w nich do późnej jesieni.
4 z 6

fot. arc.
Trzy lata trwa droga karpia na stół
Krok ostatni:
Karpie o masie 1-1,5 kg trafiają do magazynów, a potem do sprzedaży.