1 z 6
Przewijaj galerię w dół
Większość hodowców stosuje trzyletni cykl produkcyjny,...
fot. arc.

Trzy lata trwa droga karpia na stół

Większość hodowców stosuje trzyletni cykl produkcyjny, kończący się uzyskaniem ryb o wielkości ok. 1-1,5kg.

Krok pierwszy: Pierwszy rok hodowli: pozyskanie tarła (naturalnego lub sztucznego). Wyląg jest przenoszony do przesiadek, czyli płytkich stawów.

2 z 6
Krok drugi:...
fot. arc.

Trzy lata trwa droga karpia na stół

Krok drugi:

Wiosną drugiego roku karpie wpuszcza się do stawów kroczkowych, gdzie przebywają do kolejnej jesieni, uzyskując masę ok. 250 g.

3 z 6
Krok trzeci:...
fot. arc.

Trzy lata trwa droga karpia na stół

Krok trzeci:

Wiosną trzeciego roku karpie, zwane kroczkiem, trafiają do stawów towarowych. Są w nich do późnej jesieni.

4 z 6
Krok ostatni:...
fot. arc.

Trzy lata trwa droga karpia na stół

Krok ostatni:

Karpie o masie 1-1,5 kg trafiają do magazynów, a potem do sprzedaży.

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Oto nowa królowa Paryża. Drugi wielkoszlemowy tytuł w karierze

Oto nowa królowa Paryża. Drugi wielkoszlemowy tytuł w karierze

W jakim stanie jest mężczyzna, który w Krakowie zabarykadował się z bronią?

AKTUALIZACJA
W jakim stanie jest mężczyzna, który w Krakowie zabarykadował się z bronią?

Polacy stanęli i patrzyli jak gra Mołdawia. Wymęczone zwycięstwo

Polacy stanęli i patrzyli jak gra Mołdawia. Wymęczone zwycięstwo

Zobacz również

Polacy nie oczarowali w "Kotle Czarownic". Lewandowski na trybunach [GALERIA]

Polacy nie oczarowali w "Kotle Czarownic". Lewandowski na trybunach [GALERIA]

Michał Wiśniewski po koncercie? Zero dystansu i spotkanie z fanami

Michał Wiśniewski po koncercie? Zero dystansu i spotkanie z fanami