1 z 9
Przewijaj galerię w dół

fot. Getty Images/ zdjęcie ilustracyjne
Mazurek kajmakowy
Mazurek wielkanocny na kruchym cieście z pyszną masą kajmakową. Zobacz wskazówki krok po kroku, jak go przygotować.
2 z 9

fot. Katarzyna Puczyńska
Mazurek kajmakowy. Krok 1
Przygotowanie mazurka zacznij od zagniecenia kruchego ciasta. Na stolnicy posiekaj mąkę z masłem. Dodaj szczyptę soli i proszek do pieczenia.
3 z 9

fot. Katarzyna Puczyńska
Mazurek kajmakowy. Krok 2
Wbij żółtka oraz wsyp cukier. Zagnieć ciasto. Jeśli masz czas to warto schłodzić ciasto przed pieczeniem - owiń je folią spożywczą i schowaj do lodówki na minimum 30 min.
4 z 9

fot. Katarzyna Puczyńska
Mazurek kajmakowy. Krok 3
Rozwałkuj ciasto i wytnij kształt prostokątnej blaszki. Przełóż je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Z pozostałej części ciasta zrób wałeczek i ułóż brzegi mazurka. Dociśnij je widelcem, tworząc wzór.