Muzeum powstało w 1996 roku z inicjatywy prof. Wincentego Pezackiego z ówczesnej Akademii Rolniczej w Poznaniu (obecnie Uniwersytet Przyrodniczy). Na świecie są jeszcze tylko dwie placówki o podobnym profilu: w Niemczech i na Węgrzech.
Eksponaty, które można zobaczyć w muzeum, były gromadzone już od 1974 roku. Pochodzą z państwowych przedsiębiorstw gospodarki mięsnej i chłodniczej, ale nie tylko. Przekazywały je też osoby związane z branżą, indywidualni rzemieślnicy i ich potomkowie, uczelnie, szkoły czy organizacje rzeźnicko-wędliniarskie.
Ekspozycja pokazuje historię rzemiosła rzeźnickiego i przemysłu mięsnego od połowy XVII wieku do lat 60. XX wieku. Jest tu m.in. unikatowa kolekcja masarskich środków produkcji oraz krajalnic i wag sklepowych. Są piękne wagi secesyjne, a nawet cały secesyjny stół sprzedażny ze sklepu rzeźnickiego z 1902 roku.
Nie brakuje darów UNRRA z 1946 roku (zamykarka puszek konserwowych, formiarka płaszcza okrągłych puszek konserwowych i brzegowyginarka płaszcza puszek konserwowych) czy prototypu pierwszej polskiej kuchenki mikrofalowej. Jest nawet czapka robocza mistrza Zdzisława Piskorskiego, jedynego rzeźnika, który poległ w Poznaniu w czerwcu 1956 roku.
Muzeum w Sielinku podlega pod Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. Można je zwiedzać we wtorki i piątki od godz. 9 do 13 oraz w środy i czwartki od godz. 9 do 15. Bilet normalny kosztuje 2 zł, ulgowy - 1 zł.
Muzeum Gospodarki Mięsnej w Sielinku
ul. Parkowa 2, 64-330 Opalenica
tel./fax 61 447 36 14