
IMBIR
Imbir – rozgrzewa organizm, zwiększając tym samym termogenezę, przyspieszając metabolizm, który szybciej spala tkankę tłuszczową.

OCET JABŁKOWY
Ocet jabłkowy – zawiera kwas jabłkowy, który wspomaga trawienie, zmniejsza przyswajalność tłuszczu z pożywienia, szczególnie polecany jest przed ciężkostrawnym, bogatym w tłuszcz posiłkiem. Z tego też powodu należy stosować go z rozwagą, aby nie zmniejszyć przyswajalności witamin A, D, E, K.

Kolejną grupą produktów wspierających w redukcji tłuszczu są napary:
Kawa – kofeina obecna w kawie przyspiesza procesy metaboliczne, oraz hamuje łaknienie. Warunkiem jest wypicie czarnej kawy przed wysiłkiem fizycznym. Dodatek mleka, śmietanki czy cukru znacznie ogranicza pozytywny wpływ kofeiny na spalanie tkanki tłuszczowej. Pijąc kawę (do 300 mg kofeiny/ dzień) należy szczególnie zadbać o prawidłowe nawadnianie organizmu i dostarczenie minerałów. Nadmiar kofeiny wpływa negatywnie na układ nerwowy, zniechęca do wypijania wody i regularnego spożywania posiłków.

Herbaty – zielona i czerwona – zawierają katechiny, które hamują apetyt, oraz odkładanie się tkanki tłuszczowej, pobudzają pracę jelit. Czerwona herbata w przeciwieństwie do zielonej nie zawiera kofeiny – wpływa pozytywnie ma układ sercowo-naczyniowy. Zielona z racji usuwania toksyn z organizmu polecana jest w zwalczaniu cellulitu, a zawarte w niej polifenole działają przeciwzapalnie.
Na następnym slajdzie znajdziecie przepis na "spalający" napar>>>