
Jedz kolorowo!
Te warzywa i owoce dodadzą sił i zdrowia. Przejdź do kolejnych zdjęć i sprawdź, jakie składniki uchronią Cię przed zachorowaniem na raka.

Postaw na zielone
Związki nadające kolor zielony warzywom i owocom mają korzystny wpływ na zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka jamy ustnej i części ustnej gardła, przełyku, żołądka i płuc. Jedz zatem śmiało między innymi brokuły, kapustę, jarmuż i rzepę, ale także limonki, pietruszkę i ogórki.

Karotenoidy? Oczywiście!
To bardzo silne antyoksydanty. Chronią przed rakiem jamy ustnej i części ustnej gardła oraz rakiem płuc i przełyku. Sprawdzają się również w profilaktyce raka szyjki macicy. Spożywaj często dynię, marchewkę, morele, pomarańcze, mandarynki, bataty i mango.

Likopen dobry na wszystko
Ten antyoksydant zapobiega zachorowaniu na raka prostaty, zmniejszając ryzyko zachorowania nawet o 30 procent. Dieta antyrakowa z dużą ilością likopenu jest wskazana szczególnie dla mężczyzn. Znajdziesz go w pomidorach, truskawkach, malinach, czerwonej fasoli, arbuzie i burakach.