1 z 5
Składniki...
fot. pexels

Tatar z łososia według Anny Lewandowskiej

Składniki

250 g surowego, dzikiego łososia
1 awokado
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy
1 łyżka kaparów
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżka sosu tamari
szczypta soli morskiej i pieprzu

Sos

1/2 awokado
sok z połowy cytryny
1 łyżka oliwy
1 łyżka sosu tamari

Przygotowanie

Łososia pokroić w kostkę. W misce wymieszać oliwę, musztardę, kapary, sok z cytryny, sól i pieprz. Włożyć łososia i odstawić do lodówki na 30 minut.
Awokado pokroić w kosteczkę i wymieszać z tatarem.

Składniki na sos zblendować i podawać w osobnej miseczce.

Źródło:hpba.pl

2 z 5
Przepis na farsz z kaszy gryczanej...
fot. pexels

Pierogi z kaszą gryczaną Ewy Wachowicz

Przepis na farsz z kaszy gryczanej

Składniki:

200 g - ugotowanej kaszy gryczanej
250 g - sera białego
1 - jajko
1 - cebula
1 łyżka - świeżej mięty
masło do smażenia
sól
pieprz

Przygotowanie:

Na patelni podsmażyć na maśle drobno pokrojoną cebulę. W misce rozdrobnić pałką biały ser, dodać zezłoconą cebulę. Wymieszać, po czym dorzucić ugotowaną kaszę.
W małej miseczce roztrzepać widelcem jajko i dodać do farszu. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać. Na samym końcu dodać pokrojoną miętę.

Źródło: ewawachowicz.pl

3 z 5
Składniki:...
fot. pexels

Krem z buraka i jabłka Ani Starmach

Składniki:

6 buraków
3 jabłka
2 łyżki miodu
100 ml śmietanki kremówki
500 ml bulionu warzywnego
świeży tymianek
sól, pieprz

Przygotowanie:

Buraki owinąć w folię aluminiową i wstawić na 2 godziny do piekarnika o temperaturze 170 stopni. Po tym czasie obrać je ze skórki i pokroić w dużą kostkę.

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, skarmelizować na patelni dodając miód i tymianek.

Bulion i śmietankę podgrzać.

Do kielicha blendera wrzucić buraki i jabłka, dodać bulion, zmiksować. Masę przelać do garnka, dodać śmietankę, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Źródło:aniastarmach.pl

4 z 5
Składniki...
fot. pixabay

Karp w migdałach Karola Okrasy

Składniki

karp – 800 g
cytryna – 1 szt.
migdały w płatkach – 70 g
jajka – 1 szt.
oliwa z oliwek – 50 ml
mąka – 1 łyżeczka
sól – do smaku
biały pieprz – do smaku

Przygotowanie:

Płaty karpia doprawić białym pieprzem i solą (tylko od strony mięsa). Na talerz wbić 1 jajo, roztrzepać.

Na kolejny talerzyk wysypać niewielką ilość mąki, na następny wysypać płatki migdałów. Odrobinę skórki z cytryny (wcześniej sparzonej i wyszorowanej) zetrzeć na karpia (tylko od strony mięsa).

Następnie płaty karpia obtaczać w mące, w jaju i w płatkach migdałów (tylko od strony mięsa, nie od strony skóry).

Karpia smażyć na patelni na rozgrzanej oliwie: najpierw od strony migdałów, a gdy się zarumienią – od strony skóry. Uważać, by nie przypalić migdałów.

Źródło: kuchnialidla.pl

Pozostało jeszcze 1 zdjęcie.

Polecamy

Sensacyjne informacje. Rosyjskie służby odpowiadają za głośny pożar w Polsce?

Sensacyjne informacje. Rosyjskie służby odpowiadają za głośny pożar w Polsce?

Najdłużej kwitnące krzewy. Ozdobią ogród od lata do zimy

Najdłużej kwitnące krzewy. Ozdobią ogród od lata do zimy

Halka zamiast sukienki oraz ogromny top, który przykuwał uwagę. Aktorki na premierze

Halka zamiast sukienki oraz ogromny top, który przykuwał uwagę. Aktorki na premierze

Zobacz również

Mocna opalenizna z solarium i podkreślone oko. Tak kiedyś wyglądała Doda. Pamiętacie?

Mocna opalenizna z solarium i podkreślone oko. Tak kiedyś wyglądała Doda. Pamiętacie?

Zaskakujące sukcesy europejskich klubów w sezonie 2023-24. Czekały na to od lat!

Zaskakujące sukcesy europejskich klubów w sezonie 2023-24. Czekały na to od lat!