
Tatar z łososia według Anny Lewandowskiej
Składniki
250 g surowego, dzikiego łososia
1 awokado
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki oliwy
1 łyżka kaparów
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżka sosu tamari
szczypta soli morskiej i pieprzu
Sos
1/2 awokado
sok z połowy cytryny
1 łyżka oliwy
1 łyżka sosu tamari
Przygotowanie
Łososia pokroić w kostkę. W misce wymieszać oliwę, musztardę, kapary, sok z cytryny, sól i pieprz. Włożyć łososia i odstawić do lodówki na 30 minut.
Awokado pokroić w kosteczkę i wymieszać z tatarem.
Składniki na sos zblendować i podawać w osobnej miseczce.
Źródło:hpba.pl

Pierogi z kaszą gryczaną Ewy Wachowicz
Przepis na farsz z kaszy gryczanej
Składniki:
200 g - ugotowanej kaszy gryczanej
250 g - sera białego
1 - jajko
1 - cebula
1 łyżka - świeżej mięty
masło do smażenia
sól
pieprz
Przygotowanie:
Na patelni podsmażyć na maśle drobno pokrojoną cebulę. W misce rozdrobnić pałką biały ser, dodać zezłoconą cebulę. Wymieszać, po czym dorzucić ugotowaną kaszę.
W małej miseczce roztrzepać widelcem jajko i dodać do farszu. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać. Na samym końcu dodać pokrojoną miętę.
Źródło: ewawachowicz.pl

Krem z buraka i jabłka Ani Starmach
Składniki:
6 buraków
3 jabłka
2 łyżki miodu
100 ml śmietanki kremówki
500 ml bulionu warzywnego
świeży tymianek
sól, pieprz
Przygotowanie:
Buraki owinąć w folię aluminiową i wstawić na 2 godziny do piekarnika o temperaturze 170 stopni. Po tym czasie obrać je ze skórki i pokroić w dużą kostkę.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, skarmelizować na patelni dodając miód i tymianek.
Bulion i śmietankę podgrzać.
Do kielicha blendera wrzucić buraki i jabłka, dodać bulion, zmiksować. Masę przelać do garnka, dodać śmietankę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Źródło:aniastarmach.pl

Karp w migdałach Karola Okrasy
Składniki
karp – 800 g
cytryna – 1 szt.
migdały w płatkach – 70 g
jajka – 1 szt.
oliwa z oliwek – 50 ml
mąka – 1 łyżeczka
sól – do smaku
biały pieprz – do smaku
Przygotowanie:
Płaty karpia doprawić białym pieprzem i solą (tylko od strony mięsa). Na talerz wbić 1 jajo, roztrzepać.
Na kolejny talerzyk wysypać niewielką ilość mąki, na następny wysypać płatki migdałów. Odrobinę skórki z cytryny (wcześniej sparzonej i wyszorowanej) zetrzeć na karpia (tylko od strony mięsa).
Następnie płaty karpia obtaczać w mące, w jaju i w płatkach migdałów (tylko od strony mięsa, nie od strony skóry).
Karpia smażyć na patelni na rozgrzanej oliwie: najpierw od strony migdałów, a gdy się zarumienią – od strony skóry. Uważać, by nie przypalić migdałów.
Źródło: kuchnialidla.pl