Nietypowe przepisy świąteczne. Jak zaskoczyć swoich gości?
Jeżeli lubicie eksperymentować w kuchni, coroczne przyrządzanie tych samych dań może stać się nieco nużące. W tym roku spróbujcie nieco urozmaicić stół świąteczny i przygotujcie potrawy, które są nieoczywiste i oryginalne. Kto wie, może któreś z nich zagości w rodzinnej tradycji na długie lata.
Coraz więcej gospodyń i gospodarzy przygotowuje na święta potrawy wegańskie. Często zdarza się, że smakują równie dobrze, jak ich tradycyjne pierwowzory, ale zajmują mniej czasu, a składniki są tańsze. Jednym z takich dań jest pasztet, który z powodzeniem zrobicie np. z... soczewicy!
Niezawodną recepturę na niego ma królowa wegańskich pyszności - Marta Dymek z bloga "Jadłonomia"
Wegański pasztet według Jadłonomii
Ten roślinny pasztet ze śliwką przygotujecie szybko i tanio. Oto przepis Marty Dymek z bloga:
Składniki
- 2 cebule
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 goździki
- 1 ziarno jałowca
- olej
- 2 szklanki ugotowanej brązowej lub zielonej soczewicy / około 200 g suchej soczewicy
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej / około 100 g suchej kaszy
- 100 ml oleju
- 2 – 3 łyżki sosu sojowego
- ¾ łyżeczki majeranku
- ½ łyżeczki cząbru
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i czarny pieprz
- 10 suszonych śliwek
Przygotowanie
Cebulę pokroić w kostkę, na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę razem z liściem laurowym zielem angielskim, goździkami oraz jałowcem. Smażyć na niedużym ogniu do czasu, aż cebula się zeszkli, wtedy wyjąć przyprawy i wyrzucić.
Cebulę dodać do ugotowanej soczewicy razem z kaszą jaglaną, olejem, sosem sojowym, szczyptą soli i resztą przypraw. Zmiksować przy pomocy ręcznego blendera na gładką masę, spróbować i doprawić do smaku większą ilością soli, jeśli jest taka potrzeba.
Foremkę wysmarować olejem lub wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ⅔ masy pasztetowej. Delikatnie wcisnąć w masę śliwki, uważając, żeby nie było między nimi przerw. Wylać resztę masy.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, pasztet piec przez 40 – 45 minut. Następnie wystudzić przez całą noc w foremce, rano wyjąć pasztet z formy i podawać.
Więcej nietypowych pomysłów na świąteczne potrawy znajdziecie w galerii!
