Oto tradycyjne potrawy wigilijne z Kujaw i Pomorza. Nie tylko zupa śledziowa i pierogi
Rodzinne święta to wyjątkowy czas, w którym możemy wszyscy zasiąść przy jednym stole. A to prawdziwa rzadkość we współczesnym świecie. To również okres, w którym wracamy do tradycji świątecznych, kultywowanych z pokolenia na pokolenie. Wspólne przygotowanie pierniczków, pasztecików, strojenie choinki, czy śpiewanie kolęd. Boże Narodzenie ma klimat jak żadne inne święto.
Wigilia na Kujawach to czas pełen tradycji, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Już wtedy rodziny gromadziły się przy obficie zastawionym stole. Nie mogło zabraknąć na nim pierogów z kapustą i grzybami, kluski z makiem czy zupy śledziowej – potraw, które do dziś są nieodłącznym elementem wigilijnych obyczajów. W wielu domach, zgodnie z tradycją, zostawiano jedno wolne miejsce dla niespodziewanego gościa, a modlitwa przy wigilijnym stole miała szczególne znaczenie.
Tradycyjne potrawy wigilijne z Kujaw i Pomorza
Kujawsko-Pomorskie słynie z niezwykłych tradycyjnych potraw, które wpisały się w Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wśród nich są 93 przysmaki, w tym tradycyjne dania wigilijne. W Polskiej tradycji wieczerza wigilijna jest postna. Na liście znajdziemy m.in.:
pierogi z kapustą kiszoną i ziemniakami
kujawskie pierogi z kapustą i grzybami
groch z kapustą
grzybowniczki - bułki drożdżowe z farszem grzybowym
kluski z makiem
kujawska parzybroda - zupa m.in. z kapustą, ziemniakami
wigilijna zupa z suszonych śliwek
rosopita-zupa śledziowa
Co Kujawiok w poście jadoł, żadyn szlachcic nie posiadoł, groch, kapusta, kasze, kluchy Kujawioki chłopcy zuchy!
Kujawiacy przywiązywali ogromne znaczenie do wszystkich świąt. Tradycja świąteczna w wielu domach przetrwała aż do dzisiaj! Zobaczcie w poniższej galerii listę tradycyjnych dań wigilijnych pochodzących z Kujaw, które jedzone są w całej Polsce:
