
Obecność niedozwolonych substancji: sildenafilu i tadalafilu w suplemencie diety
Zagrożenie
W próbce produktu badanego w ramach działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono obecność niezadeklarowanych na etykiecie substancji farmakologicznie czynnych - sildenafilu i tadalafilu.
Substancje te nie mogą występować w żywności, w tym w suplementach diety, ze względu na ich działanie medyczne. Spożycie produktu wiąże się z ryzykiem dla zdrowia, szczególnie dla osób przyjmujących leki zawierające inhibitory fosfodiesterazy 5 lub uwalniające tlenek azotu. Nie znane jest pochodzenie, czystość oraz dawka tych substancji w produkcie.
Szczegóły dotyczące produktu
Produkt: BOSS Energy, Suplement diety
Numer partii: 0934
Data minimalnej trwałości: 18/06/2025
Producent: Bio&Pharma, 207 Regent Street, 3rd Floor, Londyn, W1B 3HH
Dystrybutor: Boss of Toys Sp. z o.o., Rumiana 34, 05-850 Ożarów Mazowiecki
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli
Dystrybutor zobowiązał się poinformować wszystkich swoich odbiorców o wycofaniu produktu z obrotu.
Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Zalecenia dla konsumentów
Nie należy spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.

Wycofanie określonej partii kaszy jaglanej ze względu na wykrycie pozostałości pestycydu – chlorpiryfosu
Zagrożenie:
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu (NDP) pestycydu - chlorpiryfosu w niżej wymienionej partii kaszy jaglanej.
Chlorpiryfos jest substancją szkodliwą dla zdrowia. Biorąc pod uwagę dostępne dane dotyczące toksyczności tej substancji czynnej należy uznać, że każdy poziom przekraczający ustaloną wartość najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości może potencjalne stwarzać zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: KRAW PAK Kasza jaglana, 500g
Producent: FPHU "KRAWPAK" Stanisław Krawczyk, Rogóźno Kolonia 29, 22- 600 Tomaszów Lubelski
Numer partii: 2023 07 03
Data minimalnej trwałości: 19/09/2024
Działania podjęte przez producenta i organy urzędowej kontroli:
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.
Właściciel zakładu po otrzymaniu informacji o zakwestionowaniu partii kaszy jaglanej poinformował swoich odbiorców o zaistniałej sytuacji i rozpoczął proces wycofywania.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii kaszy jaglanej określonej w tym komunikacie.

Stwierdzenie obecności substancji alergennej – glutenu w jednej partii produktu pn. Sam Mills GLUTEN FREE Pasta d'oro 100% Corn Pasta Fusilli
Zagrożenie:
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w produkcie oznakowanym jako produkt bezglutenowy.
Spożycie produktu przez osoby z alergią bądź nietolerancją na gluten może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Sam Mills GLUTEN FREE Pasta d'oro 100% Corn Pasta Fusilli
Numer partii: 21 03 25 B
Data minimalnej trwałości: 21.03.2025
Producent: SAM MILLS INTERNATIONAL S.A., Rumunia
Dystrybutor w Polsce: Italmex Sp. z o.o., ul. Sławęcińska 10, Macierzysz, 05-850 Ożarów Mazowiecki
Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:
Firma Italmex Sp. z o.o. zleciła dodatkowe badania w kierunku obecności glutenu. W związku z uzyskaniem wyniku potwierdzającego niezgodność powiadomiła swoich odbiorców o zaistniałym zagrożeniu oraz konieczności całkowitego wycofania tej partii z obrotu.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w tej sprawie oraz monitorują proces wycofania.
Zalecenia dla konsumentów:
Osoby z alergią oraz osoby z nietolerancją glutenu nie powinny spożywać partii produktu wskazanej w komunikacie.

Stwierdzenie zawartości białka soi w parówkach z szynki
Zagrożenie:
W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego.
Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Parówki z szynki „Stówki” 100%, 200 g, Sokołów
Numer partii: C32541
Data minimalnej trwałości: 06/10/2023
Producent: SOKOŁÓW S.A. Oddział w Czyżewie ul. Zarębska 48, 18-220 Czyżew, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL20134001
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu obecności białka soi w parówkach uruchomił procedurę wycofania produktu z rynku i poinformował odbiorców o konieczności zatrzymania dystrybucji, wycofania i poddania utylizacji partii ww. wyrobu. Podjął działania w celu zidentyfikowania źródła zanieczyszczenia białkiem soi.
Organ Inspekcji Weterynaryjnej prowadzi postępowanie wyjaśniające w tej sprawie.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują proces wycofywania.
Zalecenia dla konsumentów:
Osoby z alergią na białko soi nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.