
Stwierdzenie przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu kwasu cyjanowodorowego w nasionach lnu
Zagrożenie:
Główny Inspektorat Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o stwierdzeniu w badaniach urzędowych przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu kwasu cyjanowodorowego w nasionach lnu.
Zgodnie z oceną ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego przy stwierdzonym w badaniach poziomie kwasu cyjanowodorowego nie można wykluczyć ryzyka dla dzieci, jeśli zmielone (rozdrobnione) siemię lniane jest spożywane w ilości zalecanej przez Europejską Agencję Leków (EMA). EMA zaleca spożywanie 10-15 g siemienia lnianego (całego lub rozdrobnionego) trzy razy dziennie w celu leczenia zaparć u dorosłych i młodzieży w wieku powyżej 12 lat.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: LEN ZŁOTY BIO
Gramatura opakowań: 200 g, 400 g, 500 g, 1 kg, 2 kg, 5 kg
Numery partii: 1600/xxxxxxx, 1677/xxxxxxx
Daty minimalnej trwałości: 30.09.2025
Kraj pochodzenia surowca: Mołdawia
Producent: Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Producent niezwłocznie poinformował swoich odbiorców o konieczności wycofywania kwestionowanego produktu.
Organy urzędowej kontroli żywności prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii objętych komunikatem.
W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.
Dodatkowe informacje przedstawione przez producenta:
Kwas cyjanowodorowy występuje w nasionach lnu naturalnie. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ustalił najwyższe dopuszczalne poziomy cyjanowodoru w siemieniu lnianym w celu zapewnienia wysokiego poziomu ochrony zdrowia ludzkiego.
Związek ten jest uwalniany, gdy uzyskana z roślin żywność zawierająca glikozydy cyjanogenne jest przeżuwana lub w inny sposób trawiona. Glikozydy cyjanogenne łatwo jednak ulegają zniszczeniu, gdy żywność podda się obróbce termicznej.
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności z dnia 30.04.2025

Migracja ołowiu i kadmu z obrzeża kubka szklanego
Zagrożenie:
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono wysoką migrację ołowiu i kadmu z obszaru obrzeża kubka szklanego.
Zgodnie z oceną ryzyka ekspertów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego migracja z przedmiotowych kubków zarówno ołowiu i kadmu stanowi istotne zagrożenie dla życia człowieka.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Kubek szklany 365 ml TR-A2411 Lawenda
Numer partii: 26062024
Nr kodu kreskowego: 5902738224107
Importer i dystrybutor w Polsce: TRAGAR TRĄBKA Sp. z o.o., Zebrzydowice 455B, 34-130 Kalwaria Zebrzydowska
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Firma TRAGAR TRĄBKA Sp. z o.o. w dniu 24.04.2025 wydała decyzję o wycofaniu z obrotu przedmiotowego kubka, zaprzestaniu jego dystrybucji oraz o usunięciu kubka z oferty wszystkich partnerów hurtowych i detalicznych firmy.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej przy współpracy z dystrybutorem, monitorują proces wycofania kwestionowanego produktu.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy używać produktów wskazanych w komunikacie do kontaktu z żywnością.
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności z dnia 25.04.2025

Wycofanie określonych partii bezglutenowych batonów proteinowych ze względu stwierdzenie obecności glutenu (>20 mg/kg)
Zagrożenie:
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o wycofaniu prowadzonym przez firmę BioTechUSA Kft. w związku ze stwierdzeniem obecności glutenu (>20 mg/kg) w określonych partiach bezglutenowych batonów proteinowych marki BioTechUSA.
Spożycie produktu przez osoby z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę może wywołać u nich wystąpienie reakcji alergicznej.
Szczegóły dotyczące produktów:
Producent/dystrybutor: BioTechUSA Kft.
Identyfikacja wycofywanych produktów:
Nazwa produktu, Numer partii, Data minimalnej trwałości:
Protein Bar 70 g pisztácia, 1284729, 10.01.2026
Protein Bar 70 g banana, 1281206, 10.01.2026
Choco Pro 50 g double chocolate, 1287587, 27.01.2026
Protein Dessert Bar 50 g Crunchy Caramel, 1287588, 27.01.2026
Protein Dessert Bar 50 g Black Biscuit, 1287589, 23.01.2026
Choco Pro 50 g double chocolate, 1289075, 28.02.2026
Protein Dessert Bar 50 g Coconut Dream, 1287583, 21.02.2026
Choco Pro 50 g salted caramel, 1281203, 21.02.2026
Protein Bar 70 g double chocolate, 1287586, 23.01.2026
Protein Dessert Bar 50 g Triple Chocolate, 1286616, 28.02.2026
Protein Bar 70g salted caramel, 1289078, 12.03.2026
Protein Bar 70g banana, 1289079, 12.03.2026
Protein Bar 70g coconut-vanilla 16/box, 1290265, 05.03.2026
Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:
Węgierski producent/dystrybutor wdrożył proces wycofania produktu z obrotu i od konsumentów.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofania kwestionowanego produktu przez odbiorców w Polsce.
Zalecenia dla konsumentów:
Osoby z nietolerancją glutenu lub alergią na pszenicę nie powinny spożywać produktów z partii określonych w tym komunikacie.
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności z dnia 17.04.2025

Alkaloidy opium w określonej partii maku
Zagrożenie:
W wyniku kontroli urzędowej Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu alkaloidów opium w maku. Zgodnie z oceną ryzyka ekspertów Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego spożycie produktu o podanym numerze partii może stwarzać ryzyko dla zdrowia konsumentów.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: MAK, 500 g, marki KRESTO
Numer partii: L250281V123
Data minimalnej trwałości: 31/01/2026
Zapakowano przez: VOG Polska Sp. z o.o., ul. Przemysłowa 8, 96-100 Skierniewice
Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:
Firma VOG Polska Sp. z o.o. wdrożyła procedurę wycofania z obrotu handlowego wyżej wskazanego produktu.
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej przy współpracy z firmą VOG Polska Sp. z o. o. monitorują proces wycofania kwestionowanego produktu.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać partii produktu określonej w tym komunikacie.
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności z dnia 16.04.2025