
Owoce i warzywa na przeziębienie i grypę. Jesienią i zimą często dopadają nas infekcje. Jak skutecznie walczyć z wirusami w naturalny sposób. Na kolejnych stronach prezentuje top 10 warzyw i owoców, które warto mieć pod ręką w kuchni nie tylko wtedy, kiedy dopada nas przeziębienie i grypa, ale również w okresach wzmożonego zapotrzebowania na witaminy, kiedy nasza odporność wymaga szczególnej troski.

Papryka
Właściwości papryki:
▇ witaminy C, A, E, K
▇ kwas foliowy
▇ wapń
▇ magnez
▇ fosfor, potas
▇ sód, cynk
Kolejne warzywo, które, wbrew pozorom, ma w sobie więcej witaminy C niż cytryna. Co ciekawe, w papryce witamina ta nie ulega zniszczeniu czy zmniejszeniu jej ilości, pod wpływem gotowania czy smażenia. To warzywo również pomaga wzmocnić odporność organizmu, a nawet zwalcza... ból głowy. Warto zatem zaopatrzyć się w paprykę na jesień i zimę.

Burak
Właściwości buraka:
▇ witaminy B, C
▇ błonnik
▇ kwas foliowy
▇ żelazo
▇ żelazo, magnez, potas
▇ wapń, fosfor
Burak cały czas jest warzywem niedocenianym, choć powoli zaczyna się to zmieniać. Jego właściwości lecznicze są imponujące. Potrafi złagodzić objawy grypy i przeziębienia. Pomoże w zwalczaniu kaszlu. A do tego jeszcze, znakomicie reguluje procesy trawienne, wspomaga wątrobę czy obniża ciśnienie krwi. Tak, tak, to wszystko potrafi zdziałać czerwony burak!

Cytryna
Właściwości cytryny:
▇ witaminy C, B, E
▇ potas
▇ magnez
▇ sód
▇ wapń
▇ żelazo
▇ beta-karonen
W przypadku przeziębienia lub grypy w naszej kuchni nie może zabraknąć rzecz jasna cytryny, która poprawi odporność w jesienno-zimowym okresie. Ten owoc wspomaga również trawienie w naszym organizmie, a także obniża temperaturę ciała. Ma też wiele innych właściwości, dlatego stosuje się ją również w problemach stomatologicznych, czy związanych z niestrawnością, zaparciami, a nawet ciśnieniem krwi.